5 важливих функцій вітаміну D3

Новини Вінниці / 5 важливих функцій вітаміну D3

У похмурий період року препарати вітаміну D3 (холекальциферолу) мають неабияку популярність, адже ця біологічно активна речовина виробляється в організмі людини під впливом сонячних променів і взимку зазвичай спостерігається її дефіцит.

Дізнатися більше про препарати, що містять вітамін Д3, можна завдяки порталу liki.ua. Але тут зібрана не лише актуальна інформація, завдяки порталу можна знайти ці ліки за найвигіднішою ціною. Ви маєте можливість забронювати препарати онлайн, а потім оплатити замовлення у вибраній аптеці готівкою або карткою.

Підтримання здоров’я кісток та м’язів

Холекальциферол сприяє засвоєнню фосфору та кальцію, також він регулює кількість цих мінералів в організмі. Фосфор та кальцій необхідні для підтримки гарного стану зубів, здоров’я кісток та м’язів. У дітей дефіцит D3 викликає рахіт, дорослі страждають від остеомаляції або розм’якшення кісток.

Розвиток і ріст м’язових волокон також залежать від вітаміну D3, дефіцит може спричинити біль та м’язову слабкість.

Зміцнення імунітету

Дослідження показали, що дефіцит вітаміну D3 може підвищувати ризик:

  • вірусних та бактеріальних респіраторних інфекцій;

  • астми;

  • туберкульозу;

  • хронічної обструктивної хвороби легень.

Холекальциферол дуже важливий для стимулювання імунної відповіді. Ця речовина має як протизапальні, так і імунорегуляторні властивості, тобто вона сприяє активізації захисних сил імунної системи та підсилює функції імунних клітин (макрофагів, Т-клітин).

Покращення роботи серця

Вітамін D3 допомагає підтримувати гнучкість та розслабленість артерій, завдяки цьому можна контролювати підвищення кров’яного тиску. Згідно з дослідженнями, люди з малим рівнем цієї речовини мають вдвічі більше шансів отримати серцевий напад, ніж люди з максимальним рівнем.

Покращення чутливості до інсуліну

Холекальциферол активізує рецептори, що залученні у регулюванні метаболізму жирних кислот у тілесному та м’язовому жирі. Також він впливає на кальцій, а той бере участь у секреції інсуліну.

Сприяння лікуванню депресії

На нейронах, що знаходяться у тих ділянках мозку, що беруть участь у виникненні та подоланні депресії, присутні рецептори холекальциферолу. Існує поки ще не досліджений зв’язок між розвитком депресії та дефіцитом D3.

Зверніть увагу, що призначати препарати вітаміну D3 повинен лише лікар після аналізу крові, а дізнатися докладну інформацію про них можна на порталі liki.ua.

admin

30 листопада, 2023