«Аби привабити туристів». На Вінниччині митець створює «Кобзар» із бетону та планує відкрити музей українського побуту (ВІДЕО)

Новини Вінниці / «Аби привабити туристів». На Вінниччині митець створює «Кобзар» із бетону та планує відкрити музей українського побуту (ВІДЕО)

Бетонний прототип шевченківського «Кобзаря» створює житель села Лісова Лисіївка Калинівської громади Василь Заєць. Митець запевняє, що вирішив урізноманітнити вхід до свого будинку деталями, які пов’язані з класиком української літератури. У своєму будинку чоловік також виділив дві кімнати під музей українського побуту. Там зараз триває ремонт.

Як вказує «Суспільне Вінниця», Василь Заєць створює музей та бетонний прототип книжки, аби привабити у село туристів. Втім, екскурсії, за задумом автора, будуть безкоштовними. Пан Василь обіцяє…

Експозиції музею складатимуть старовинні монети, нагрудні значки, посуд, тканні рушники та знаряддя праці. В.Заєць поясню, що купував у різних містах України, дещо залишилося від родичів. Також, частину експонатів принесли односельці, коли дізналися про ідею з музеєм.

Звісно, «родзинкою» має стати унікальний «Кобзар». Автор додає, що книгу творів Шевченка зробив з піску, щебеню та арматури. Над нею працює з минулого тижня.

Як працювати із бетоном, Василь Заєць знає, бо за освітою будівельник. Розповідає, що  спершу у себе на подвір’ї встановив погруддя Кобзаря. Символічно, адже будинок чоловіка розташовано по вулиці Шевченка.

Бюст пан Василь замовив у Вінниці. А далі захотілося погруддя Шевченка доповнити власними виробами. Тож взявся за створення бетонного прототипу «Кобзаря». Це тільки початок. У планах В.Зайця ще самотужки зробити кобзу та своє погруддя Шевченка.

А от у кімнаті, де раніше була комора, чоловік планує відкрити музей українського побуту.

Олеся Рудницька

22 листопада, 2021