Афера на мільйон: Перебуваючи у Вінницькій в’язниці, група засуджених обкрадала довірливих клієнтів банків

Новини Вінниці / Афера на мільйон: Перебуваючи у Вінницькій в’язниці, група засуджених обкрадала довірливих клієнтів банків

П’ятеро засуджених, які відбувають покарання у Вінницькій виправній колонії за тяжкі та особливо тяжкі злочині, разом зі спільницею ошукували людей по всій Україні. Представляючись співробітниками банку, вони телефонували до жертв і дізнавались інформацію щодо їх банківських карток, а далі знімали з рахунків кошти. Щонайменше зловмисники таким чином заволоділи 1 млн грн довірливих клієнтів банків.

Як повідомляє відділі комунікації поліції Вінницької області, наразі у слідству відомо про близько десяток епізодів злочинної діяльності шахраїв.

У розкритті схеми ув’язнених приймали участь працівники кіберполіції у Вінницькій області та оперативний відділ виправної колонії.

У поліції визнають, що протягом кількох місяців документували злочинну діяльність підозрюваних.

Тепер відомо всі фігуранти. Окрім засуджених віком від 28 до 40 років, у схемі окрема роль відводилась 33-річній вінничанці, яка перебувала на волі, та є дружиною одного зі зловмисників-в’язнів.  

За випадковими номерами телефонів шахраї телефонували громадянам та представлялись працівниками служби безпеки банківської установи. У ході розмови зловмисники входили в довіру співрозмовника та дізнавались конфіденційну інформацію щодо їх карткових рахунків, зокрема, номери рахунків й коди доступу.  Після цього вони переводили гроші потерпілих на рахунок спільниці.

Поліцейські провели обшук за місцем відбування покарання засуджених та вилучили у них мобільні телефони, сім-карти, чорнові записи та інші речові докази злочинної діяльності.

За силової підтримки бійців спецпідрозділу КОРД поліцейські провели обшук у Вінниці за місцем проживання спільниці підозрюваних, де вилучили блокноти з записами, дві банківські карти та сім мобільних телефонів.

Поліцейські встановили потерпілих з різних регіонів України, які втратили понад мільйон гривень.

Наразі встановлюються інші особи, які постраждали від дій шахраїв.

Слідство розслідує кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій  з використанням електронно-обчислювальної техніки). За такий злочин передбачено покарання - до 8 років позбавлення волі.

В ході досудового розслідування буде надана остаточна кваліфікація діям членів злочинного угрупування.

Макс Мельник

2 серпня, 2022