Аліса Виноградова, яка підпалила макет трамваю у Вінниці, отримала 60 діб домашнього арешту

Новини Вінниці / Аліса Виноградова, яка підпалила макет трамваю у Вінниці, отримала 60 діб домашнього арешту

Активістку Алісу Виноградову суддя Вінницького міського суду Михайленко погодився посадити під домашній арешт на 60 днів.


Активістку Алісу Виноградову суддя Вінницького міського суду Михайленко погодився посадити під домашній арешт на 60 днів.

"Ми будемо заперечувати домашній арешт із носінням браслета. Аліса не збирається переховуватися від правоохоронних органів, вона буде з'являтися за першою вимогою слідчого. Більше того, це було не хуліганство, а громадянська акція. Аліса зацікавлена в тому, щоб доводити свою невиновність і тому, в чому її звинувачують. Навпаки, вона буде співпрацювати із слідством, щоб саме у суді довести, що це було не хуліганство, а громадська акція", - зазначав перед засіданням захисник Аліси Виноградової Ярослав Яценко.

Настрій щодо рішення суддя Михайленко висловлював ще у запитаннях до Виноградової: "Ви ж не пошкоджували майна підприємства, а порушували спокій?". Або ставив запиатння із звинуваченням: "Чому ви залишили місце події, не дочекавшись приїзду поліції?"...

У своєму слові слідчий зазначив, що Виноградова проживала в готелі Жовтневий та "поспішно виїхала з готелю" після акції. Він вважає, що у Виноградової загалом "антисоціальна поведінка".

А представник прокуратури Шамалюк зазначив, що "підозрювана вчинком показала зневагу до моралі". А сам підпал "вчинено з цинізмом і зухвалістю", оскільки на думку прокуратури (мабуть, немісцевої), трамвайчик знаходиться "навпроти двух церков" і там "постійне скупчення дітей з батьками".

Адвокат Яценко у своєму виступі спростував ці слова прокурора, наполягаючи на тому, що у діях Виноградової "не було мотиву явної неповаги до суспільства, бажання принизити гідність іншої людей". Також, що дії активістки Femen "всюду висвітлювались як громадянськая акція".

Захисник обвинувачуваної зазначив, що "немає жодних вказівок на те, що поведінка і дії Виноградовой когось принизили чи збурили". Більш того, Яценко посилався у виступі на свідчення вінничанки Дубровської, яка в той час виходила з кафе і бачила акцію: "Всі ці дії відбувалися за відсутністю осіб, які образились. Сама свідок Дубровська вказує, що їй було цікаво і вона хотіла сфотографувати".

І найцікавіше, у виступі Яценко торкнувся обговорюваної теми - чий трамвай: "Неможливо встановити, я кого на балансі майно. І неможливо встановити особу, якій завдано матеріальну шкоду".

Сама Виноградова сказала, що цілодобовий домашній арешт вважає занадто суворим покаранням. В свою чергу суддя Михайленко зазначив, що вона дійсно вчинила цинічно і зухвало, бо "оголила верхню частину тулуба". На наступні 60 діб у вечірній та нічний час Виноградова має знаходитись вдома. Саме таким пысля тривалогот перебування у нарадчій кімнаті був "вирок" судді Михайленка. Мабуть, щоб більше Аліса фізично вже не могла щось підпалити, крім будинку батьків.  

Антон Булгаков

16 листопада, 2017