Андрій Ковальов: «Депутати облради позбавили понад 10 тисяч вінничан можливості платити за тепло на 25% менше»

Новини Вінниці / Андрій Ковальов: «Депутати облради позбавили понад 10 тисяч вінничан можливості платити за тепло на 25% менше»

У Вінниці близько тридцяти багатоповерхових житлових будинків – в мікрорайоні «Слов`янка», на Тяжилові та Старому місті – знаходяться на балансі КП «Вінницяоблтеплоенерго». Усі інші обслуговує «Вінницяміськтеплоенерго». Здавалося б, яка різниця? Проте, вона є! Мешканці цих тридцяти багатоповерхівок змушені сплачувати за тепло на близько 25% більше. Вихід із такої ситуації – досить простий: передати оселі десяти тисяч вінничан на баланс «Вінницяміськтеплоенерго». Однак на 44-й черговій сесії Вінницької облради депутати таке рішення не підтримали.

У Вінниці близько тридцяти багатоповерхових житлових будинків – в мікрорайоні «Слов`янка», на Тяжилові та Старому місті – знаходяться на балансі КП «Вінницяоблтеплоенерго». Усі інші обслуговує «Вінницяміськтеплоенерго». Здавалося б, яка різниця? Проте, вона  є! Мешканці цих тридцяти багатоповерхівок змушені сплачувати за тепло на близько 25% більше. Вихід із такої ситуації  – досить простий: передати оселі десяти тисяч вінничан на баланс «Вінницяміськтеплоенерго». Однак на 44-й черговій сесії Вінницької облради депутати таке рішення не підтримали.

- Питання передачі будинків від «Облтеплоенерго» підприємству «Вінницяміськтеплоенерго» піднімалося ще три роки тому, - розповідає «Вінницьким вістям» голова постійної комісії облради з питань житлового господарства, енергоефективності та енергозбереження Андрій Ковальов. - Тоді жителі зібрали близько трьох тисяч підписів під таким листом-проханням. Люди, фактично, років 5-7 переплачували за тепло. Близько 25% переплачують мешканці цих 30 багатоповерхових будинків за комунальні платежі, лише за рахунок однієї речі, що вони обслуговуються «Облтеплоенерго, а не «Міськтеплоенерго». До мене приходили люди поважного віку (жителі мого округу) та показували платіжки, в яких суми оплати за тепло дуже різнилися. Причому, ці люди жили в однакових квартирах, але в різних будинках. Вони дивувалися та обурювалися. Але передача будинків на баланс «Вінницяміськтеплоенерго» так і не відбувалася.

- Це питання вже піднімалося на сесіях облради?  

- Так. Учорашня (23 липня) сесія була вже четвертою, на якій це питання було в порядку денному. Але за рішення, таке необхідне для вінничан, проголосувало тільки 29 депутатів – голосів не вистачило. Я продивлюся кожного, хто голосував і серед мешканців міста висвітлю це питання, оприлюдню прізвища тих,  хто не підтримав це рішення!

- Чому, на Вашу думку, так відбувається?

- Офіційно депутати, які виступають проти, кажуть, що в такому разі «Облтеплоенерго» вироблятиме менше теплової енергії, і вона здорожчає для комунальних об`єктів. Насправді ж, великі обсяги дозволяють «дерибанити» бюджетні кошти.  До речі, зараз ми багато говоримо про програму «Питна вода», а я Вам хочу сказати, що це один із розсадників корупції у Вінницькій обласній Раді. Коли ця програма приймається, зверніть, будь ласка, увагу на фонд інвестування та будівництва, та яким чином розподіляються кошти по цій програмі. Коли ще не виділялися кошти на цю програму, бо я є членом по розподіленню саме проектів конкурсних, ми майже два роки шукали громади, які захочуть брати в ній участь.  Тому що нам потрібно додати можливість фінансування з боку обласної адміністрації цих проєктів, а не просто давати кошти в кредит на ці громади. І в цьому є величезна проблема.  Питання друге: зверніть увагу, будь ласка, на скиди очисних споруд Вінницького водоканалу. До мене постійно звертаються  як до голови комісії  мешканці мікрорайону Сабарів, які постійно скаржаться на те, що відбуваються скиди  недоочищених або неочищених стоків нашого обласного комунального підприємства. Питання не вирішуються, а  ми в облраді просто між собою займаємося політикою. Про це я говорив і під час сесії.

- Ви знову будете ініціювати передачу тридцяти будинків на баланс «Вінницяміськтеплоенерго»?

- Обов`язково. Тепер потрібно буде вкотре це питання виносити на розгляд нашої профільної комісії, а на наступну чергову сесію – в зал засідання. До речі, генеральний директор КП «Вінницяоблтеплоенерго» Валерій Довбанюк  погоджується віддати на баланс міського підприємства ці будинки. Менше з тим, все вже готово для їх підключення до «Вінницяміськтеплоенерго». Потрібна тільки згода депутатів облради.

admin

24 липня, 2020