Андрій Рева: «У 2022 році українські пенсіонери будуть біднішими, ніж у 2021 році»

Новини Вінниці / Андрій Рева: «У 2022 році українські пенсіонери будуть біднішими, ніж у 2021 році»

У 2022 році українським пенсіонерам доведеться значно важче, ніж у 2021-му. Причина у тому, що ціни на всі товари та послуги суттєво зростуть, а соціальні стандарти, закладені в держбюджет, не компенсують це зростання.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24»заявив колишній міністр соціальної політики вінничанин  Андрій Рева.

«У нас є 11 мільйонів пенсіонерів, з них 4 мільйони отримують мінімальну пенсію, ще 2 мільйони отримують на рівні прожиткового мінімуму, і ще 2 мільйони отримують 40% від мінімальної заробітної плати. Беремо тих пенсіонерів, які отримують прожитковий мінімум. Їхня пенсія наступного року зросте на 159 грн. Це при тому, що її будуть підіймати за рік двічі - з 1 березня і з 1 липня. Багато це чи мало? Без коментарів.

Порівнюємо з цим роком. Цього року цієї категорії людей підняли пенсію на 165 грн, тобто наступного року навіть цей мізер, який був у 2021 році, люди не отримують. Вони отримують менше, ніж цього року...

Тепер про другу категорію пенсіонерів, які отримують мінімальну пенсію. У них мінімальна пенсія прив'язана не до прожиткового мінімуму, а до мінімальної зарплати. Цього року їх пенсія зросла на 600 грн, тому що спочатку з 5000 грн їм підняли до 6000 грн, а потім з шести тисяч до 6,5 тисячі. Разом це 600 грн. А наступного року у цих людей пенсія зросте на 80 грн» - розповів Рева.

Колишній міністр підкреслив, що на тлі підвищення цін, комунальних тарифів та інфляції збільшення пенсій буде абсолютно непомітним.

«Отже, у нас є 4 млн пенсіонерів. У одних пенсія виросте на 159 грн, це у двох мільйонів, і ще у двох мільйонів вона виросте на 80 грн. Це при тому, що зараз комунальні платежі зросли на 32% за цей час, а борщовий набір подорожчав на 35%. Що стосується решти семи мільйонів пенсіонерів...

Буде проведена індексація в березні приблизно на 11%. Це означає, що у цих людей пенсія зросте приблизно на 350 грн в середньому. Це не означає, що вона у всіх виростить на 350 грн. Приблизно ще 4 млн людей отримають надбавку в районі 200 грн до своєї пенсії.

Таким чином, основна маса пенсіонерів наступного року отримає менше, ніж цього року. І хочу нагадати, що з 1 травня тарифи зростуть на газ, на опалення і на гарячу воду, коли закінчиться період, на який були заморожені ціни на газ» - резюмував він.

Олеся Рудницька

12 грудня, 2021