Аномальний січень: вінницькі синоптики запевняють, що перший місяць року за температурними показниками відповідає квітню

Новини Вінниці / Аномальний січень: вінницькі синоптики запевняють, що перший місяць року за температурними показниками відповідає квітню

Січень 2023 року видався не типовим для цього періоду року завдяки двом «хвилям» аномального тепла. Першу «хвилю» потепління всі спостерігали на початку січня, а другу - 17-20 січня. За температурними показниками січень-2023 відповідає квітню.

Як пояснює начальник Вінницького обласного центру з гідрометеорології Юрій Власов, 1-3 січня погода по Вінницькій області та Вінниці обумовлювалася циклонічною діяльністю над Ісландією.

«Територія Вінницької області знаходилася в обширному теплому секторі атмосферних фронтів, пов’язаних з цими циклонами, які переміщувалися в широтному напрямку. У поверхні землі та на висотах спостерігався південно-західний перенос, з яким поступало сухе тропічне повітря африканського походження. Внаслідок цього відмічалася перша «хвиля» аномального тепла з високими денними температури в межах 10-15° тепла», - зазначає синоптик.

Максимальна температура повітря у 15.3° в Вінниці 1 січня 2023-го перевищила не тільки добовий максимум (7.8° тепла) цієї доби за весь період спостереження, а також перевищила абсолютний максимум температури січня 11.6° тепла, який зафіксовано 4 січня 1984 року.

Далі. 17-18 січня погода по області та Вінниці обумовлювалася циклонічною діяльності над Скандинавією, надалі 19-20 січня знаходилася під впливом циклонів з півдня.

«Територія Вінницької області знаходилося в обширному теплому секторі фронтів, пов’язаних з цими циклонами, які переміщувалися в меридіональному напрямку. У поверхні землі та на висотах з початку 17 січня спостерігався західний «перенос», з яким поступало тепле вологе повітря з Атлантики, надалі 18-20 січня потік змінився на південно-західний  і стало надходити тепла повітряна маса з північної Африки та Середземномор’я. Внаслідок цього відмічалася друга «хвиля» аномального тепла з високими денними температурами в межах 11-16° тепла», - пояснює Юрій Власов.

Максимальна температура повітря в м. Могилів-Подільський - 15.5° тепла у той період (19 січня), у Вінниці - 11.3° (20.01.23р.).

За словами очільника обласного центру з гідрометеорології, за період спостереження з 1945 року аналогічний хід температури був в 1998 та 2007 роках. Максимальна температура повітря у 11.0° тепла в Вінниці, яка реєструвалась 18 січня 2023 року, перевищила добовий максимум у 9.4° тепла, який зафіксовано 18 січня 2007 року.

Таким чином, як стверджує головний синоптики регоіну, січень 2023 року на Вінниччині являється аномальним за температурним режимом, з фіксацією нового абсолютного максимуму температури січня в Вінниці у 15.3° тепла.