Антибіотики продаватимуть лише за е-рецептом: Ляшко розповів про механізм отримання

Новини Вінниці / Антибіотики продаватимуть лише за е-рецептом: Ляшко розповів про механізм отримання

З квітня антибіотики, зареєстровані в Україні, продаватимуться в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепту. Міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко на брифінгу розповів, як його отримати.

Основною причиною такого обмеження є стійкість до антимікробних препаратів, що останнім часом стає однією з найсерйозніших загроз громадському здоров'ю.

«Зараз, на тлі пандемії, ми бачимо значне зростання продажів антибактеріальних препаратів та збільшення відсотка їх використання у лікарнях. Тому одним із наших пріоритетів у 2022 році стане боротьба зі стійкістю до антимікробних препаратів та контроль інфекцій, які передаються при наданні медичної допомоги», - сказав очільник МОЗ.

В.Ляшко нагадав, що з 1 січня в закладах охорони здоров'я, які надають стаціонарну медичну допомогу, запровадили облік споживання антибіотиків із груп спостереження та резерву. Загалом у переліку міститься 29 лікарських засобів. Таким чином, МОЗ має намір дізнатися, які саме антибіотики призначають пацієнтам у стаціонарних відділеннях і чому.

Міністр наголосив, що запуск е-рецепту допоможе вирішити проблему неконтрольованого та нецільового використання препаратів. Крім того, це сприятиме запобіганню розвитку стійкості до протимікробних препаратів.

Як отримати електронний рецепт?

  • Призначати антибіотики зможуть виключно лікарі. Препарати призначатимуться за діючою речовиною, зокрема, в е-рецепті вказуватиметься лише його лікарська форма та дозування. Там також буде міститися спосіб застосування та тривалість прийому.
  • Пацієнт зможе надати електронний рецепт у тих аптеках, які будуть підключені до електронної системи охорони здоров'я. При цьому він зможе вибрати будь-який з наявних препарат, що містить діючу речовину, яка вказана в рецепті.
  • Електронні рецепти будуть видавати будь-які лікарі, незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем.

Ляшко також додав, що після запуску е-рецепту на антибіотики МОЗ має намір запустити електронні рецепти на наркотичні засоби, а потім – на всі рецептурні препарати.