Апеляція не врятувала: у Вінниці за підтримку агресії Росії містянина засудили до реального терміну ув’язнення

Новини Вінниці / Апеляція не врятувала: у Вінниці за підтримку агресії Росії містянина засудили до реального терміну ув’язнення

Вінницький апеляційний суд залишив у силі вирок міського суду стосовно жителя обласного центру, який виправдовував збройну агресію РФ проти України. Чоловіку призначили п’ять років позбавлення волі без конфіскації майна.

Як повідомляють у пресслужбі ВАС, з рішенням суду першої інстанції не погодився захисник обвинуваченого: просив звільнити останнього від відбування покарання з випробуванням. Свою апеляційну скаргу він аргументував тим, що вінничанин визнав вину, а в скоєному розкаявся. Він – одружений, працює інженером одного з вінницьких банків, має вроджену ваду серця, проблеми зі здоров’ям – і в його матері й дружини.

Утім, як встановила колегія суддів ВАС, відомості про хворобу серця підсудного та потребу в її оперативному лікуванні з’явилися в матеріалах кримінального провадження лише під час розгляду справи в апеляційній інстанції. До місцевого суду захисник їх не подавав.

Тобто стан здоров’я погіршився вже після першого вироку.

Передісторія ж кримінальної справи – така:  як користувач російської соціальної мережі «Одноклассники» у березні та квітні минулого року  у чат своїм адресатам обвинувачений надіслав повідомлення, в яких висловлювався, зокрема, про наявність в Україні «укронацистів» і «нацистів», сподівався на перемогу російської армії, виправдовував військову агресію РФ: 

«Интересно, как она определяла, что это русские...? В Европе не показывают что творят укронацисты на востоке Украины, с пленными россиянами, как гражданскими прикрываются во время боевых действий...»;

«Дураки - дурачатся, упоротые - упираются, нацисты - изгаляются, нормальные - в ожидании главного сражения на Донбассе. На Россию вся надежда, чтобы не было "Минска-3"...»;

«Спасибо, дружище! Но выйти сейчас за периметр действующей украинской границы, скорее всего нереально. Да, и с начала, нужно дождаться результатов генерального сражения за Донбасс. Надеюсь, Победа будет за нами! Россия вперёд!!! С нами правда и БОГ».

Дії вінничанина кваліфікували за частинами 1 і 3 статті 436-2 Кримінального кодексу України (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році; дії, вчинені повторно).

«Тогочасний світогляд мені навіював «YouTube». Я не  усвідомлював, що мої дії є кримінальним правопорушенням. Соромно за свої висловлювання антиукраїнського характеру. Відтоді я їх не вживав. На жаль, усвідомлення того, що Росія веде проти України несправедливу загарбницьку війну, прийшло не зразу», – сказав, зокрема, на судовому засіданні вінничанин Б.

Перевіривши всі обставини, які мають значення при призначенні покарання, апеляційний суд вважає: суд першої інстанції дотримався принципів законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації.

«Саме такий вид та розмір покарання щодо Б. буде пропорційним, тобто необхідним, справедливим і достатнім для його виправлення та попередження вчинення нових злочинів», – підкреслила у своїй ухвалі колегія судів Вінницького апеляційного суду.