Барельєфи з творів «Сонцелюба» та старовинні підземелля: що приховує кінотеатр Коцюбинського, який планують перетворити на Business hub

Новини Вінниці / Барельєфи з творів «Сонцелюба» та старовинні підземелля: що приховує кінотеатр Коцюбинського, який планують перетворити на Business hub

На площах нинішнього Експоцентру Торгово-промислової палати, розміщеного у кінотеатрі імені Коцюбинського на вулиці Соборній, у Вінницькій міськраді хочуть створити консультаційний центр для малого та середнього бізнесу. Для реконструкції будівлі, яка є комунальною власністю, замовляють проєктно-кошторисну документацію.

Оголошення про тендер МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій» на платформі Prozorro розмістило наприкінці жовтня. Єдиним учасником стало київське ТОВ «Муніципальна будівельна компанія», яка обіцяє виконати роботи за 510 тисяч, що на 10 000 гривень менше стартової суми.    

Зазначимо, що у мерії багато років не приховують незадоволення тим, що ТПП орендує дві будівлі на вулиці Соборної – окрім кінотеатру ще й колишню Думу. Оскільки достроково орендар не хоче звільняти приміщення, то дочекались, поки сплив термін.

У мерії зізнаються, що під Експоцентр з виставками-продажами товарів приміщенні надалі використовуватися не буде. Наразі міська влада планує отримати документацію для реконструкції будівлі колишнього кінотеатру площею 2675,3 м2 з підсиленням фундаменту та несучих конструкцій. Від розробника чекають і на висновок щодо необхідності часткової заміни всіх інженерних систем будівлі.

Однак, жодним словом у техзавданні не згадується про унікальні барельєфи, на яких зображені сюжеті з творів Михайла Коцюбинського. Близько 1990-го їх створив відомий вінницький скульптор Анатолій Бурдейний (автор пам’ятника Стусу) спеціально для кінотеатру. Ними були прикрашені стіни закладу.

Коли за кілька років приміщення передали ТПП, то барельєфи закрили новими стінами, але не зруйнували. Зважаючи на те, що постать «Великого Сонцелюба» дуже шанується у Вінниці, то, можливо, варто зберегти скульптурні роботи, пов’язані з його творчістю.

Далі. За свідченнями вінницьких істориків, архітекторів та краєзнавців, з будівлі кінотеатру йдуть підземні ходи. Під час останнього ремонту їх нібито не пошкодили. Будь-які підземелля можуть приховувати таємниці про історію міста. Отже, було б вірно і їх дослідити.

Тепер щодо планів на майбутнє будівлі. Замовник, тобто міська влада, збирається зробити те, чого не досягли орендарі-попередники. Тобто у планах перетворити приміщення на осередок для навчання та розвитку підприємництва - Business hub.

За словами директора департаменту економіки і інвестицій Вінницької міськради Максима Мартьянова, передбачається збереження функціонального призначення приміщень для розміщення кінотеатру, але кінозала має стати більш універсальною – аби там могли відбуватись конференції та презентації. Тому заплановано створення сцени-подіуму.

У мерії не планують відмовлятися від приміщень під кафе та сучасного зовнішнього вигляду будівлі. Хоча вікна мають замінити.

Проєктно-кошторисну документацію, якщо у тендерній закупівлі не виникнуть питання і тендер не відмінять, замовник чекає до 1 березня 2022-го. Щодо початку саме реконструкції, то можна припустити, що пошуки коштів з різних джерел вже почалися, і стовідсотково роботи будуть виконуватися на умовах співфінансування із західними партнерами, а частка бюджетних інвестицій буде мінімальною.    

Фото: з виставок у Експоцентрі. Нині - православна