Без НАТО. Альянс не погодився забезпечити «безпольотну зону» над Україною

Новини Вінниці / Без НАТО. Альянс не погодився забезпечити «безпольотну зону» над Україною

На екстреній зустрічі НАТО у Брюсселі 4 березня ключовим було питання про створення над Україною «безпольотної зони». Проте згоди на цей крок серед союзників немає.

Як повідомляє «Європейська правда», про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. 

«Про це згадували. Але союзники погодилися, що нам не потрібно, щоб літаки НАТО перебували в українському повітряному просторі, або щоб війська НАТО заходили на територію України», - сказав він.

Нагадаємо, що у Кремлі втлумачували росіянам про купку націоналістів в Україні, які абсолютно підконтрольні Альянсу. Нібито саме для звільнення від них відбулось вторгнення. А українців мають квітами зустрічати росіян. Звісно, тепер навіть найвідданіші путіністи не вірять у «байки» про «звільнення» і темношкірих найманців з Ближнього Сходу. Але… НАТО налякано можливістю ядерної атаки та не хоче дражнити російського президента.

На уточнювальні запитання українських журналістів, чи може ще Альянс переглянути позицію, генсек НАТО натякнув, що таке рішення неможливе.

«На нас відповідальність запобігти ескалації цієї війни і поширення її за межі України, тому що тоді ситуація стане ще більш небезпечною. Тому ми чітко сказали, що не будемо втручатися ні на суші, ні у повітряному просторі. Єдиний спосіб забезпечити безпольотну зону - відправити винищувачі НАТО у повітряний простір України і забезпечувати безпольотну зону, збиваючи російські літаки. Якби ми це зробили, це може вилитися у повномасштабну війну в Європі, в яку будуть втягнуті ще більше країн, і це спричинить ще більші страждання», - пояснив Єнс Столтенберг. 

Він додав, що саме тому країни-члени НАТО здійснюють на Росію жорсткий тиск санкціями і надають допомогу Україні, але не хочуть напряму залучати свої сили.

Тож Зеленському та мільйонам українців більше не варто благати Альянс. У Брюсселі готові пожертвувати Україною, відкупившись мінімальною допомогою. Це сигнал для Польщі, країн Балтії, Румунії, Болгарії. Якщо Україна не встоїть, наступною буде їхня черга. Заради них НАТО не стане псувати відносини з Росією.  

Олег Верлан

4 березня, 2022