Без відключень. Поки тепло українська генерація забезпечує потреби країни

Новини Вінниці / Без відключень. Поки тепло українська генерація забезпечує потреби країни

Наразі Україна може покривати споживання електроенергії самостійно і ситуація зі світлом залишається стабільною. У разі зниження температури повітря чи нових ударів імпорт відновлять, що є додатковим фактором безпеки.

«Оскільки завершується зима і за місяць-два ми будемо говорити про вихід з опалювального сезону, зараз час грає на українську енергосистему. Ми очікуємо, що якщо не буде якихось великих масованих нових пошкоджень енергосистеми, то ситуація буде стабільною залишатися і будемо докладати зусиль, щоб її покращити», - розповів голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький Кудрицький.

При цьому він зазначив, що покращити ситуацію можливо - фахівці повинні усунути найближчим часом ті місця, через які виникають мережеві обмеження.

«Наприклад, в Одесі і в інших регіонах, а також наші колеги будуть відновлювати роботу пошкоджених енергоблоків на АЕС, таким чином забезпечивши буфер безпеки для української енергосистеми», - каже Кудрицький.

Він підкреслив, зараз Україна здатна покривати споживання власними. Це краще, ніж купляти за кордоном.

«Це природно, оскільки європейська електроенергія дорожча за українську. Але якщо буде похолодання, зростання споживання або якісь інші фактори призведуть до того, що українські енергосистеми не буде вистачати потужності, імпорт може бути відновлений і знову він стане додатковим фактором безпеки. Цей козир завжди буде в рукаві, він буде завжди фізично доступний», - пояснив Кудрицький.

Зазначимо, п’яту добу відсутні обмеження та графік відключень.

Олег Верлан

16 лютого, 2023