Безпека та оборона у пріоритеті: депутати Вінницької міськради затвердили бюджет громади на 2024 рік

Новини Вінниці / Безпека та оборона у пріоритеті: депутати Вінницької міськради затвердили бюджет громади на 2024 рік

Сьогодні, 22 грудня, на черговій, останній у цьому році сесії Вінницької міськради затверджено бюджет територіальної громади на 2024 рік. Основний фінансовий документ отримав одноголосну підтримку депутатів.

Коментуючи сесійне рішення, міський голова Сергій Моргунов укотре наголосив, що видатки у цьому бюджеті розподілено відповідно до ключових пріоритетів. Головним залишається безпека та оборона.

За доходами бюджет сформовано в обсязі 6,3 млрд грн. Основну роль у структурі бюджету відіграє загальний фонд, оскільки забезпечує 96,4% всіх доходів. Одним із бюджетоутворюючих залишається податок на доходи фізичних осіб. Видатки – на рівні 6,5 млрд грн, з яких 5,6 млрд грн – за рахунок власних надходжень. У структурі видатків загального фонду 161 млн грн (2,9%) становить резервний фонд, кошти якого передбачені на випадок ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, зокрема збройної російської агресії.

На пріоритетні напрями за рахунок власних доходів планується спрямувати левову частину бюджету, а це 3 млрд грн. З них 1 млрд грн на пріоритет «Безпека та оборона»: підтримку Збройних сил України та безпеку кожного жителя громади. 1,2 млрд грн передбачено на пріоритет «Стійкість»: зміцнення економічної спроможності, стабільну роботу критичної інфраструктури, якісний рівень освіти та охорони здоров’я. 816,3 млн грн – на пріоритет «Турбота»: забезпечення соціальної підтримки Захисників та Захисниць України, членів їх сімей та родин загиблих, а також усіх вразливих верств населення.

«Ми всі розуміємо, що є дуже багато викликів, але наше головне завдання – наповнення і ефективне використання коштів. І це стосується всіх: виконавчих органів влади, комунальних підприємств, – зауважив Сергій Моргунов. – Я дякую всім за активність під час обговорення проєкту бюджету і на інформаційних зустрічах, і громадських слуханнях… А тепер наше завдання і виконавчих органів, і представницьких контролюючих органів належним чином наповнити бюджет і економно його використати, згідно з тими пріоритетами, які в нас визначені».

Як зазначила директорка департаменту фінансів Антоніна Лесь, бюджет сформовано відповідно до принципів реалістичності та збалансованості. Основна мета – забезпечити стабільне функціонування усіх галузей. Зберігає бюджет і свою соціальну спрямованість.

«Значну частину бюджету становлять захищені статті – виплата заробітних плат бюджетним працівникам, оплата енергоносіїв та комунальних послуг, спожиті бюджетними установами, харчування дітей у закладах освіти, оплата стипендій учням ПТНЗ, соціальні пільги та допомоги, – каже Антоніна Лесь. – Всі інші видатки на 2024 рік розраховано, виходячи з режиму економії, об’єктивного вибору пріоритетів, ефективного та раціонального використання коштів».