Білорусь рекордно мілітаризує прикордоння поблизу України. Чи ризикне Лукашенко віддати наказ і чи він віддає накази?

Новини Вінниці / Білорусь рекордно мілітаризує прикордоння поблизу України. Чи ризикне Лукашенко віддати наказ і чи він віддає накази?

Що у голові Олександра Лукашенка не знає навіть він сам. Таке враження давно склалось в усіх, хто слухає нісенітниці білоруського диктатора. Нещодавно політик припустив «звільнення» західних регіонів України, на які, за його дивною уявою, нібито посягають інші країни. Однак за словами Лукашенка йдуть дії, адже він максимально наситив озброєнням південні області поруч з українським кордоном. Отже, чи дасть самопроголошений президент Білорусі бійцям команду перетинати кордон? А чи він зараз командує армією?

Звісно, питання дискусійні. Однозначної відповіді на перше не існує. Думки експертів різні, і в них відчувається певний політичний підтекст. Тому зупинимося на фактах.   

У травні Мінськ сформував додаткове Південне командування військами, яке має бути орієнтовано на український кордон. Також Лукашенко ініціював створення загонів «народного ополчення» - допоміжних підрозділів у разі війни.  

Деякі червневі події лише підтверджують агресивні наміри диктатора фактично анексованої Білорусі.  

Речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко в ефірі каналу «Рада» визнав, що ситуація на кордоні України та Білорусі залишається наднапруженою, однак контрольованою з боку українських сил. Проте Білорусь посилює ділянку на кордоні з України, де зосередила відразу 7 батальйонів.

«Звісно, що ми бачимо та влада Білорусі заявляє, що вони посилюють кордон з Україною і там присутні збройні сили Білорусі. За нашою інформацією, на цьому напрямку для посилення Білорусь залучає і підрозділи міністерства внутрішніх справ», – сказав речник Держприкордонслужби.

Андрій Демченко повідомив, що українська сторона на цей момент не фіксує ударного угруповання з боку Білорусі, яке могло б здійснити вторгнення на територію України. У той же час у Міноборони знають про те, що в Білорусі присутні російські підрозділи. Та точної інформації про їх кількість в України немає. Крім того, речник ДПСУ наголосив, що з території Білорусі залишається загроза ракетних ударів по території України. Наприкінці червня у Білорусі планують провести військові навчання.

«Україна ніколи не відкидала, що з Білорусі збройні сили приєднаються до російської агресії», – відповів він.

Речник ДПСУ наголосив, що українські сили роблять все можливе, щоб підкріпити цей напрямок. Також він сказав, що дії Білорусі наразі мають демонстраційний характер, щоб Україна залишала необхідну кількість сил та не перекидала їх на більш важливі напрямки.

Кілька днів тому на білоруській станції Гомель поблизу кордону України в Чернігівській області помічено ешелон гаубиць. Серед них 13 нових самохідних артилерійських установок «Акація».

Про це повідомили в Telegram «Білоруський Гаюн», який моніторить військову активність на території Білорусі. Зазначається, що вранці 13 червня ешелон не їхав у напрямку до Брянська, а просто міняв стрілки. Крім того, на станції перебувало також 2 суцільнометалевих вагони. Вже о 14:30 вказані САУ розпочали рух у бік Зябрівки.

Також фіксувалася активність російської авіації на аеродромі Мачуліщі.

«11 червня о 18:30 залізницею в Новобєлицькому районі Гомеля пройшов залізничний потяг зі щонайменше 10-ма гаубицями без розпізнавальних знаків. Ешелон рухався з боку глухого кута в промзоні в бік залізничної станції Новобілицька», – зазначили автори каналу.

Наразі можна казати про рекордне накопичення саме білоруських сил у кордону.

В ефірі Апостроф TV білоруський громадський діяч, один із лідерів молодіжного крила Білоруського Народного Фронту, радник Світлани Тихановської – Франак Вячорка заявив, що Лукашенко не піде воювати.

«Треба розуміти, що російські війська залишилися на території Білорусі, але не в тій само кількості, як це було в лютому. Декілька тисяч є, відбувається ротація. Ми бачимо, що є російська військова техніка, в тому числі наступальна, ракетна, розміщені «Іскандери». Але цього недостатньо, щоб вести повномасштабний наступ чи обстріли, як це було в лютому чи в березні. Щодо білоруської армії, то я особисто не вірю, що білоруське військо піде. В суспільстві сфоромовано консенсус, що цього не можна робити. Взагалі стан серед військових, серед солдатів дуже здеморалізований», - пояснив Вячорка.

Розганяти паніку може сам Лукашенко, адже це йому на руку.

«Лукашенко, швидше за все, це робить для такого піару, для створення враження, ніби він захищається від ворогів, що Польща та Україна будуть зараз на нас нападати. Так дуже легко виправдати складний економічний стан. Так дуже легко налякати людей, легко сказати, що тільки я гарантую вам мир, тому єднайтеся навколо мене. Але серйозної атаки чи операції він не проведе», - наголосив громадський діяч.

Наприкінці травня військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Олег Жданов вказував на високу вірогідність наступу з боку Білорусі після кожної зустрічі Лукашенка з Путіним. 

«Вірогідність втручання Білорусі зростає. Я б оцінив її сьогодні як 50 на 50. Тим паче, що підтягуються ракетні підрозділи – це найнебезпечніше для нас, бо ми вже маємо досвід, коли з території Білорусі завдавали ракетних ударів по нашій території», - зазначав він три тижні тому.

Отже, нині ризики збільшуються. Більш того, не факт, що військові накази віддаватиме саме Лукашенко.

Олег Верлан

14 червня, 2022