Білоруська влада ліквідовує українське консульство у Бресті

Новини Вінниці / Білоруська влада ліквідовує українське консульство у Бресті

Прес-секретар МЗС Білорусі Анатолій Глаз заявив, що частині українських дипломатів запропоновано залишити країну. Їх звинуватили у «цинічних спробах розпалити ненависть між народами». Мова йде про співробітників консульства у Бресті.

«Прийнято рішення щодо скорочення чисельності українських дипломатів на своїй території. Цей крок спрямований на припинення недипломатичної діяльності низки працівників українських закордонних установ. Їм запропоновано залишити нашу країну протягом 72 годин», – заявив Глаз.

Таким чином, Консульство України у Бресті буде закрите. Українське посольство у Мінську продовжить працювати у форматі 1+4 (тобто посол плюс чотири дипломати).

22 березня Комітет держбезпеки Білорусі заявив, що «протягом останніх років фіксувалася активна розвідувальна діяльність із позиції посольства та консульства України в Республіці Білорусь». У КДБ стверджують, що не менш як половина дипломатів українського посольства нібито були кадровими співробітниками спецслужб, що нібито «свідчить про вибір Україною курсу на провадження агресивної розвідувальної діяльності».

Увечері на державних телеканалах з'явилися сюжети про шпигунську діяльність представників посольства. Як докази пропагандисти навели телефонні розмови дипломатів з українцями в Білорусі, під час яких обговорювалося, чи хтось із них бачив російську техніку. Крім того, дипломатів звинуватили в тому, що вони їздили до гомельського аеропорту, який використовується для забезпечення російського угруповання, що вторглося в Україну з території Білорусі.

Спікер МЗС України Олег Ніколенко назвав дії білоруської сторони недружніми та наголосив, що такі заходи все більше ускладнюють двосторонні відносини.

Коментуючи звинувачення КДБ, Ніколенко зазначив, що білоруська сторона записала до «шпигунів» співробітників українського посольства в Мінську, які офіційно представляють різні відомства: Міноборони, СБУ, Державну прикордонну службу України.

«До війни ці люди проводили сотні зустрічей із офіційними представниками Білорусі. Таку діяльність навряд чи можна назвати «під прикриттям», – наголосив речник МЗС.

Нагадаємо, у Генштабі ЗСУ вважають високою вірогідність прямого збройного втручання Білорусі у російсько-українську війну.

Олег Верлан

23 березня, 2022