Білоруські партизани опублікували відео «нападу» дронів на літак А-50У у «Мачулищах»

Новини Вінниці / Білоруські партизани опублікували відео «нападу» дронів на літак А-50У у «Мачулищах»

Білоруську та російську системи ППО принизили події останніх діб. Зокрема на YouTube-каналі білоруської ініціативи BYPOL показали, як звичайний безпілотник обстежував та навіть «приземлився» на літак ДРЛО А-50У на аеродромі Мачулищі поблизу Мінська.

Нагадаємо, що 26 лютого стало відомо, що була скоєна атака на російський літак, призначенням якого є виявлення українських ППО. Глава білоруської опозиційної ініціативи BYPOL Олександр Азаров повідомив, що диверсію організували білоруські партизани.

У BYPOL заявили, що літак підірвали за допомогою двох дронів, кожен з яких несе 200 грамів вибухівки в тротиловому еквіваленті. Як уражаючий елемент використали металеві кульки — близько 200 у кожному дроні.

Ініціатива також повідомила, що, судячи з супутникових знімків з аеродрому, літак має пошкодження у двох місцях:

  • пошкоджено ключовий елемент — трикоординатну станцію радіолокації, локатор;
  • є пошкодження в районі обтічника антени супутникової радіолінії у передній частині біля носового відсіку.

BYPOL також припускає, що сталеві кульки під час вибуху могли пошкодити та оплавити дроти, що тягнуться вздовж корпусу під обшивкою.

«Уражаючі елементи в ході вибуху мали проникнути на доволі велику глибину до відносно тонкої оболонки корпусу літака, пошкодити проводку та НВЧ-обладнання — РЛС і станцію супутникового зв’язку, що розміщуються зазвичай поблизу антен, щоб уникнути великих втрат енергії в НВЧ-хвилеводах», — сказано в повідомленні.

Також у зруйновані місця могли потрапити засоби пожежогасіння, що може спричинити вихід із ладу радіолокаційної системи.

А 2 березня BYPOL опублікував відео «мандрівки» дрону до летовища та літака з антеною РЛС.

Вдень 2 березня повідомлялося про зліт російського літака ДРЛО А-50У в Білорусі. Виявляється, він піднімався в повітря, щоб залишити повітряний простір РБ. 

Як повідомляє моніторингова група «Беларускі Гаюн», літак ДРЛО А-50У ВКС РФ (RF-50608) перетнув кордон Білорусі з РФ.

«За попередньою інформацією, борт прямує на 325-й авіаційний ремонтний завод, який знаходиться в Таганрозі», - йдеться у повідомленні спостерігачів.

На цьому заводі займаються, зокрема, ремонтом агрегатів літаків А-50.

Олег Верлан

2 березня, 2023