Близько півтори години у черзі на холоді з хворими потрібно у Вінниці, щоб за направленням здати ПЛР-тест на COVID-19

Новини Вінниці / Близько півтори години у черзі на холоді з хворими потрібно у Вінниці, щоб за направленням здати ПЛР-тест на COVID-19

Щодня у Вінницькій області фіксується черговий антирекорд захворюваності COVID-19. І дані засвідчують лише підтверджені випадки, а щоб підтвердили, людині потрібно вистояти чергу у доволі «незручну» погоду для здачі тесту. Тому далеко не всі погоджуються на таке випробування. До того ж, у ЦПМСД, простіше кажучи, «поліклініках», не кожного дня приймають. Лікарі кажуть, що можуть записати «на післязавтра». Пригадується відомий однойменний фільм-«катастрофа».

Журналісти «Суспільного» стали свідками того, як хворі стоять на вулиці, щоб зробити тест на COVID-19 у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №2. Така ситуація із напливом пацієнтів у закладі спостерігається від початку тижня. В звʼязку із цим додали ще одну бригаду медиків яка здійснює забір зразків. Як каже медичний директор установи Валентина Олевінська, до обіду в закладі відбирають 300-400 зразків.

«На сьогодні четверта частина медичних працівників хвора, але ми виходимо із ситуації. Наприклад сьогодні мала працювати одна бригада, а в зв'язку з тим, що хворих багато – виставили дві бригади: два лікаря, шість медсестер», – каже медичний директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Валентина Олевінська.

За словами сімейної лікарки Інни Цицак, на кожного пацієнта вона витрачає по кілька хвилин.

«Буквально 2-3 хвилини на одну людину. Я допомагаю лікарю, який робить забір зразків», – говорить Інна Цицак.

Зразки доставляють до лабораторного центру, де також можна здати тести. Але якщо за направленням сімейного лікаря і в черзі - безкоштовно, або ж за самоверненням - за 660 гривень.

За словами завідувача відділу ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Степана Томина, з початку цього тижня роботи побільшало вдвічі.

«На території Вінниччини триває чергове зростання на коронавірусну інфекцію. За вчорашній день було протестовано 3 186 зразків, відповідно виявлено та підтверджено коронавірус у 1 512 осіб», – каже С.Томин.

Пепевіряються не тільки ті, хто захворів. Після одужання потрібно повторне тестування, аби отримати негативний тест.

Як підготуватися до здачі ПЛР-тесту?

За інформацією центру громадського центру МОЗ України, найкраще здавати тест вранці, відразу після нічного сну.

За шість годин до здачі тесту не рекомендують користуватися препаратами для зрошення слизових оболонок рота та носа, також не вживати ліки для розсмоктування.

За три-чотири години не варто курити, їсти та пити, жувати гумку, полоскати горло та чистити зуби.