Бойовий прапор однієї з частин, яка визволяла Вінниччину, урочисто пронесли столицею Туркменістану

Новини Вінниці / Бойовий прапор однієї з частин, яка визволяла Вінниччину, урочисто пронесли столицею Туркменістану

Бойовий прапор військової частини, яка брала участь у визволенні Вінниччини від нацистів, нещодавно урочисто пронесли центральною вулицею Ашгабата. Сталось це під час військового параду, який відбувся у столиці Туркменістану 9 травня.

Бойовий прапор військової частини, яка брала участь у визволенні Вінниччини від нацистів, нещодавно урочисто пронесли центральною вулицею Ашгабата. Сталось це під час військового параду, який відбувся у столиці Туркменістану 9 травня.

Зазначимо, що в нинішньому році через коронавірус відмовились від проведення парадів на День Перемоги в більшості країн СНГ, де була така практика. Натомість в Білорусі і в Туркменістані військовий парад відбувся.

В Білорусі через те, що в країні «не вірять» в коронавірус,  жодних причин відмовлятися від традиційного помпезного святкування не було. Там провели найбільше видовище на пострадянському просторі. 

А ось в Туркменістані парад провели вперше і одним з вирішальних факторів стали «родинні зв‘язки».

Про них на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook написав історик Максим Царенко.

«Окрім Мінська, 9 травня військовий парад відбувся й у Ашгабаті. Для нас він цікавий ще й тим, що під час заходу урочисто проносили Бойовий прапор 748 стрілецького полку 206 стрілецької дивізії, який брав участь у вигнанні нацистів з Вінниччини у березні 1944 р. "А чому саме там?" - спитаєте ви. А тому, що у цьому полку під час війни служив дід Туркменбаши (тобто президента Туркменістана Бердимухамедов Гурбангули Мялікгулийович – ред.)», - йдеться в його дописі.

Максим Царенко також зазначає, що «прапор був переданий напередодні (параду) з Росії - всупереч тому, що подібна практика роздаровування нетрофейних прапорів з політичних міркувань викликає, щонайменше, подив».

 

Новини Вінниці / Бойовий прапор однієї з частин, яка визволяла Вінниччину, урочисто пронесли столицею ТуркменістануНовини Вінниці / Бойовий прапор однієї з частин, яка визволяла Вінниччину, урочисто пронесли столицею ТуркменістануНовини Вінниці / Бойовий прапор однієї з частин, яка визволяла Вінниччину, урочисто пронесли столицею ТуркменістануНовини Вінниці / Бойовий прапор однієї з частин, яка визволяла Вінниччину, урочисто пронесли столицею ТуркменістануНовини Вінниці / Бойовий прапор однієї з частин, яка визволяла Вінниччину, урочисто пронесли столицею ТуркменістануНовини Вінниці / Бойовий прапор однієї з частин, яка визволяла Вінниччину, урочисто пронесли столицею Туркменістану
Марина Карабай

14 травня, 2020