Борзов окреслив плани з будівництва в лікарнях і закладах освіти Вінниччини

Новини Вінниці / Борзов окреслив плани з будівництва в лікарнях і закладах освіти Вінниччини

Через епідемію коронавірусу галузь охорони здоров’я вважається однією з пріоритетних. На селекторній нараді із міністром розвитку громад та територій України Олексієм Чернишовим голова Вінницької ОДА Сергій Борзов нагадав про медичні об’єкти, в які інвестують кошти цього року. Звісно, як за кошти державного, так і місцевих бюджетів.

Через епідемію коронавірусу галузь охорони здоров’я вважається однією з пріоритетних. На селекторній нараді із міністром розвитку громад та територій України Олексієм Чернишовим голова Вінницької ОДА Сергій Борзов нагадав про медичні об’єкти, в які інвестують кошти цього року. Звісно, як за рахунок державного, так і місцевих бюджетів.

За словами очільника області, на Вінниччині заплановано провести реконструкцію 10 приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах.

З місцевих бюджетів для завершення робіт передбачено кошти у сумі 20,1 млн грн, планується передбачити на найближчих сесіях місцевих рад ще 3,7 млн грн.

«Сьогодні на 100% будівельна готовність першої черги відділень шести лікарень - Бершадської, Жмеринської, Калинівської, Тульчинської, Хмільницької та Ямпільської. – зауважив Сергій Борзов. - Чотири лікарні ще в стадії ремонту: готовність Гайсинської – 98%, Вінницької – 90%, Могилів-Подільської – 91%, Козятинської – 78%».

До опорних лікарень області поставлено медичне обладнання для проведення діагностичних досліджень:

- комп’ютерні томографи (7 одиниць) – до Жмеринської, Калинівської, Козятинської, Тульчинської, Хмільницької, Ямпільської та Вінницької лікарень; (3 томографи буде поставлено у квітні п.р.);

- рентгенологічне обладнання (10 комплектів) – до усіх десяти лікарень;

- обладнання для ультразвукової діагностики (10 комплектів) – до усіх лікарень.

Шість об’єктів готують документи для подачі в ДАБІ для отримання сертифікату готовності до експлуатації.

У сфері освіти на Вінниччині вкладатимуть гроші у 9 об’єктів: три дитячих садочки, три проєкти спортивного спрямування (з них - два басейни), один об’єкт галузі «Культура» («туристичний магніт») та два заклади медицини.

На реалізацію 9 проєктів у поточному році заплановано 217,2 млн грн:

- 104,2 млн грн - кошти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР);

- 105,5 млн грн. – місцеві бюджети;

- 7,5 млн грн – субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток окремих регіонів.

Профінансовано (спрямовано замовникам) – 13,7 млн.грн. коштів місцевих бюджетів.

З метою ліквідації нестачі місць в дошкільних закладах, забезпечення дітей та молоді дошкільного віку якісними та інклюзивними освітніми послугами, створення комфортних умов для дітей і працівників та заощадження енергоресурсів буде добудовано та реконструйовано будівлі трох дитячих садочків в містах Вінниці, Гайсині та смт Сутиски.

На їх реконструкцію буде виділено 73,0 млн.грн. (54,2 млн.грн. – ДФРР та 18,8 млн.грн. – місцеві бюджети).

Буде добудовано три об’єкти спортивної інфраструктури:

- спортивний комплекс (з басейном) по вул. Академіка Янгеля, 48, у м. Вінниці (роботи ведуться);

- реконструкція будівлі гімназії під плавальний басейн по вул. Шолом-Алейхема, 1, м. Могилів-Подільський (потребує проведення тендеру);

- спортивно-оздоровчий комплекс “Авангард” по вул. Козацькій, 3, у смт Браїлів Жмеринського району (коригується ПКД, потребує проведення тендеру).

Для виконання будівельних робіт на спортивних об’єктах передбачено 49,4 млн.грн., у т.ч.

- 22,4 млн. грн. – кошти ДФРР,

- 19,4 млн. грн – місцеві бюджети,

- 7,5 млн. грн. – субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток окремих регіонів.

У рамках президентської програми буде завершено два медичних заклади:

- добудова головного корпусу клінічної лікарні швидкої медичної допомоги по вул. Київській, 68, у м. Вінниці (роботи ведуться);

- реконструкція хіміотерапевтичного корпусу Подільського регіонального центру онкології в м. Вінниці (роботи ведуться).

Заплановане фінансування на 2021 рік – 80,5 млн. грн., у т. ч.:

- ДФРР – 14,7 млн. грн.

- місцевий бюджет – 65,8 млн. грн.

Буде забезпечено:

- створення умов, необхідних для надання висококваліфікованої спеціалізованої медичної допомоги в умовах цілодобового стаціонару пацієнтам, що потребують високої інтенсивності лікування та догляду;

- рівний доступ населення до високоякісних послуг лікування хворих, які потребують променевого лікування, покращення лікувально-побутових та санітарно-гігієнічних умов перебування хворих та медперсоналу у хіміотерапевтичному відділенні.