Будинок ірландського садівника та 200-річну оранжерею відновлять на Вінниччині (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Будинок ірландського садівника та 200-річну оранжерею відновлять на Вінниччині (ВІДЕО)

У Северинівський ОТГ Жмеринського району, що на Вінниччині, розчистять та приведуть до ладу  територію оранжереї та будинок ірландського садівника. Відбудеться реконструкція згідно проєкту «Яблуневий шлях», координатором якого є Владислав Підгайц. 

У Северинівський ОТГ Жмеринського району, що на Вінниччині, розчистять та приведуть до ладу територію оранжереї та будинок ірландського садівника Д.Макклера Відбудеться реконструкція згідно проєкту «Яблуневий шлях», координатором якого є Владислав Підгайц. 

Роботи проходять в рамках Європейського проєкту «Яблуневий шлях», на який виділили понад 700 тисяч євро. В планах відкрити у будинку музей садівника та проводити оздоровчо-косметичні процедури із яблучного соку.

Як повідомив «Суспільному» В.Підгаєць, приміщення садівника є пам’яткою місцевого значення, яку необхідно зберегти. Також, завдяки їй можливо привабити туристів.  

"Зі стінами робити нічого не будемо, вони мають зберегтися у такому стані. В середині ми зробимо ремонт і на нижньому поверсі зробимо дегустаційний центр", - розповідає пан Владислав.

За словами виконувача робіт Євгена Ткача, вже побудували два поверхи, розчистили територію, щебнем засипали підлогу, фасад зробили зі скла. Зводили будинок за описами в архівних документах місцевої бібліотеки.

Відкрити будинок та оранжерею садівника планують до кінця року. Зараз шукають додаткове фінансування, аби облагородити територію біля будинку і оздобити приміщення.

Довідка:

Деніс Макклер був садівником у графа Северина Орловського. На території його маєтку Макклер вирощував фруктові дерева.