Час готувати внутрішньобудинкові системи теплопостачання до наступного опалювального періоду

Новини Вінниці / Час готувати внутрішньобудинкові системи теплопостачання до наступного опалювального періоду

На жаль, обставини, які зумовлені воєнним станом в Україні, змусили мешканців вінницьких багатоповерхівок досить значну частину часу проводити у підвалах будинків, переховуючись там під час повітряних тривог. Тому зараз, як ніколи раніше, кожен мешканець будинку на власні очі бачить технічний стан внутрішньобудинкових мереж.

Про це повідомляють у КП «Вінницяміськтеплоенерго».

«Особливу увагу слід звернути на стан мереж теплопостачання, адже зараз саме час, коли можна без перешкод їх налагодити або в разі необхідності замінити на нові і під час опалювального сезону отримувати якісні послуги з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води у своїх помешканнях. В деяких будинках ситуація вкрай критична і потребує негайного ремонту», - йдеться у повідомленні. 

У «Вінницяміськтеплоенерго» вказують, що підприємство планомірно готується до наступного опалювального сезону. Крім виконання планових аварійних ремонтних робіт, графік яких затверджено Комплексним планом організаційно-технічних заходів підготовки теплового господарства, підприємство здійснює перевірку всіх об’єктів теплоспоживання - і будівлі організацій, і житлові будинки, на готовність до опалювального періоду.

Обстеження будівель організацій триватиме до кінця травня, а з червня по вересень вони відбуватимуться у житлових будинках.

Під час перевірок будинків житлового фонду, крім фахівців з теплопостачального підприємства, обов`язково мають бути присутні представники управляючої компанії (житлово-експлуатуючої організації) чи ОСББ та уповноважені особи будинку. За результатами перевірок видається припис з переліком заходів по підготовці внутрішньобудинкової системи до наступного опалювального сезону, які необхідно виконати.  

Перелік заходів складається відповідно до Наказів Міністерства палива та енергетики України від  14.02.2007 р. № 71 “Про затвердження Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж” та Наказу від 10.12.2008р. №620/378 “Про затвердження Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду”.

Аби підготувати внутрішньобудинкові мережі у будинку, необхідно виконати всі заходи відповідно до виданого припису, найбільш важливі з них:

- виконати ревізію та встановити розрахункові сопла на елеваторних вузлах та звужувальні пристрої (дросельні діафрагми) на вводах систем теплоспоживання;
- провести гідропневматичне промивання всієї системи теплоспоживання водопровідною водою до повного освітлення протитечією;

- виконати гідравлічні випробування систем теплоспоживання;

- перевірити та відновити герметизацію інженерних вводів.

«Нагадуємо, що всі ці заходи мають виконуватися спеціалізованими фахівцями, які мають право на проведення таких робіт», - зауважують у КП.

Необхідно звернути увагу, на ті недоліки, які були присутні в минулому опалювальному сезоні. З метою рівномірного розподілу теплової енергії  потрібно виконувати дані заходи. Виконавши їх, мешканці отримають якісні послуги в наступному опалювальному періоді.

Звертаємо увагу споживачів, відповідно до п. 3 Статті 1. Закону України №2189-VIII від 09 листопада 2017р. «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон №2189-VIII) внутрішньобудинкові системи багатоквартирного будинку - механічне, сантехнічне обладнання в будинку (в тому числі внутрішньобудинкова система централізованого опалення та гарячого водопостачання), яке обслуговує більше одного житлового та/або нежитлового приміщення, у тому числі комунікації до обладнання споживача, елеваторні вузли, від зовнішньої поверхні стіни будівлі до точки приєднання житлового (нежитлового) приміщення являться спільним майном (п. 1 Стаття 5. Закону №2189-VIII) власників житлових та нежитлових приміщень (далі - співвласники) в багатоквартирному будинку.

Технічне обслуговування, поточний та капітальний ремонти внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують постачання відповідної комунальної послуги, здійснюються співвласниками чи залученими ними уповноваженими на виконання таких робіт особами (управлінські компанії чи житлово-експлуатуючі організації)  за рахунок співвласників (п. 7 Стаття 14. Закону №2189-VIII).

Висновком про готовність внутрішньобудинкової системи до опалювального сезону 2022-2023рр є акт готовності будинку до опалювального сезону і видається лише за умови виконання всіх заходів, зазначених у приписі (згідно з Правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду). Отримати акт готовності необхідно до 15 вересня.