Через 10 років після виборів: вінницька лікарка виграла в ЄСПЛ справу проти держави

Новини Вінниці / Через 10 років після виборів: вінницька лікарка виграла в ЄСПЛ справу проти держави

Вінницька дитяча лікарка, заступниця голови облради у 2013-14 роках Наталія Солейко виграла в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) справу проти України, позов за якою подавала 10 років тому. Конфлікт стосувався визнання результатів виборів до ВР у 2012 році.

Як повідомляють в «Урядовому кур’єрі», справа «Солейко проти України», яку розглянув ЄСПЛ, стосувалася результатів виборів до Верховної Ради. Зокрема, заявниця програла на парламентських виборах 28 жовтня 2012 року в одномандатному виборчому окрузі №11 (Вінниця), посівши друге місце. Тоді перемогу в окрузі отримав самовисуванець Олександр Домбровський.

За матеріалами справи після програшу кандидатка у нардепи почала судитися з окружною виборчою комісією, заявивши про підробку бюлетенів .Однак адміністративні суди ухвалили рішення не на користь заявниці, встановивши, що перерахунок голосів був проведений відповідно до законодавства.

Позов Солейко проти Центральної виборчої комісії у зв’язку із затвердженням, як стверджувалося, недостовірних результатів голосування, також був безуспішним.

Водночас Звіт місії зі спостереження за виборами Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі містив зауваження щодо процесу підрахунку результатів у згаданій окружній виборчій комісії, які узгоджувалися з твердженнями заявниці.

Розглянувши скаргу представниці «Батьківщини», Європейський суд з прав людини наголосив, виявлені порушення, про які стверджувала заявниця, були достатньо суттєвими, щоб перешкодити вільному волевиявленню громадян під час виборів до органу законодавчої влади. Звіт міжнародних спостерігачів підтвердив достовірність таких тверджень.

Водночас ЄСПЛ зауважив, що національні суди формально відхилили позов заявниці без будь-якої спроби з’ясувати, що насправді сталося насправді, а також відкинули можливість переглянути результати виборів в одномандатному окрузі у Вінниці.

Отже, Європейський суд дійшов висновку про порушення статті 3 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право бути обраним кандидатом на вільних виборах).

Держава має виплатити заявниці компенсацію у розмірі 3 тис. євро за моральну шкоду. Окрім цього, Україна заплатить Н.Солейко ще 1 тис. євро у вигляді витрат на правову допомогу.

Макс Мельник

28 жовтня, 2022