Через «бурхливий ранок» у Севастополі та нестачу суден Росія вийшла із зернової угоди

Новини Вінниці / Через «бурхливий ранок» у Севастополі та нестачу суден Росія вийшла із зернової угоди

Найбільшою інтригою сьогодні, 29 жовтня, є наслідки «бурхливого ранку» у Севастополі. Після серії вибухів офіційних та неофіційних повідомлень залишається не зрозумілим, які саме російські військові кораблі пошкоджені чи знищені. Хоча у Міноборони РФ мінімізують втрати, але вже заявили про вихід із зернової угоди через пошкодження суден.

Відновимо хронологію подій. До світанку в окупованому Севастополі чули серію вибухів. На відео, які опублікували у мережі, чітко видно, що військові кораблі постраждали.

Місцева «влада» спочатку запевняла, що «всі цілі ППО вразило». Радник очільника МВС України А.Геращенко оприлюдним попередні дані про чотири ушкоджені судна, припустивши, що серед них «Адмірал Макаров».  

У Міноборони Росії «відповіли», що ушкодження зазнав лише тральщик «Іван Голубець», а також загородження в бухті Південна, а ППО збила 7 з 16 дронів, атаку організували британці з українцями. Потім відомство заявило про зупинення участі у реалізації зернового коридору. Нібито судна у Севастополі забезпечували охорону зерновозів. А тепер росіяни не можуть «гарантувати безпеку цивільних суховантажів, що беруть участь у «чорноморській ініціативі».

Отже, можна припустити, що справа не лише у тральщику. Росія втратила боєздатні «одиниці» флоту, але не здатна визнати, що залишилась майже беззахисною, тому має відкласти «зернову угоду» до відновлення боєздатності ЧМФ.   

Вже після заяв Москви неофіційно надійшла інформація, що внаслідок нічних вибухів у Севастополі пошкоджено не менше трьох російських кораблів-носіїв «калібрів». Серед них – «Адмірал Макаров». Існує велика ймовірність, що кілька кораблів не просто пошкоджені, а вже потоплені. Після втрати крейсера «Москва» саме фрегат був флагманом ЧМФ РФ. Росії потрібен час на пошук заміни.  

Олег Верлан

29 жовтня, 2022