Через економію на преміях правоохоронці планують пікетувати МВС

Новини Вінниці / Через економію на преміях правоохоронці планують пікетувати МВС

Достатньо велика кількість поліцейських замість 13-ї зарплати отримали лише по 500-1000 грн. Крім того, не всім виплатили «ковідні надбавки» та премії, без яких зарплата зменшується вдвічі. Це спричинило хвилю обурення серед правоохоронців. Вони погрожують керівництву МВС ігноруванням обов’язків, а в деяких регіонах уже почалися «тихі страйки» серед патрульних – вони виїжджають лише на смертельні виклики.

Про це розповіли самі поліцейські під постом МВС у Facebook. Після того, як повідомлення про міжнародне співробітництво зібрало понад 400 відповідей, більшість з яких – про зарплати та умови роботи, МВС обмежило коментування на своїй сторінці. Навіть коментарі складно подивитись.

За словами правоохоронців, вони під Новий рік не отримали обіцяних «ковідних виплат», премій та 13-ї зарплати. Керівництво заявило їм, що ця грошова винагорода не є обов'язковою, а тому жодного порушення нібито немає.

«Замість 13-ї зарплати ми отримали по 500-1500 грн. Кажуть, що немає грошей. Тоді чому керівництво отримало по 100 тис.? Яка зарплата – така і робота. Чекайте на масовий страйк та звільнення», – обурився у Facebook один із поліцейських.

 

 

Крім того, за даними «Страни», у деяких областях патрульні вже розпочали «тихий протест». Він полягає в тому, що патрулі виїжджають лише на екстрені виклики, а несмертельні порушення на дорогах ігнорують.

«Багато моїх колег в управлінні готові приєднатися до протесту. Якщо ми це зробимо, то тисячі справ зависнуть, а на виклики ніхто не приїде. Це може статися, якщо нам так і не виплатять належного», – розповів поліцейський із Миколаївської області.

Чи планують підтримати цю акцію вінницькі правоохоронці, наразі сказати складно. Приміром, у пресслужбі патрульної поліції Вінниччини запевнили, що не володіють такою інформацією.  

Також українці подали петицію президенту Володимиру Зеленському з вимогою підвищити зарплати поліцейським. До 30 грудня звернення підписали 22 тис. осіб. Якщо набереться 25 тис. підписів, петиція стане обов'язковою для розгляду.

Додамо. Середня заробітна плата поліцейського в Україні становить близько 10-11 тис. грн. «Ковідні надбавки» передбачаються у розмірі 4,5-5 тис. грн. Ще стільки ж становлять премії. Так, поліцейські на місяць мали б отримувати 18-22 тис. грн, але без надбавок їхня зарплата зменшується практично вдвічі.

Макс Мельник

30 грудня, 2021