Через порушення прокуратура намагається заблокувати будівництво котеджного містечка на території Якушинецької сільської ради

Новини Вінниці / Через порушення прокуратура намагається заблокувати будівництво котеджного містечка на території Якушинецької сільської ради

Неподалік Вінниці – на території Якушинецької сільської ради – на притоках річки Південний Буг планують збудувати чергове котеджне містечко. Попри негативну оцінку архітектурно-містобудівної ради при управлінні містобудування та архітектури та управління розвитку територій та інфраструктури Вінницької ОВА сільська влада не змінила планів. Тому у прокуратурі через суд вирішили заблокувати будівництво.

Зазначимо, за межами Вінниці – на території деяких сусідніх громад – ведеться активне будівництво з численними порушеннями законодавства. Забудовникам у місцевій владі дозволяють не враховувати створення дорожньої інфраструктури, наближеність до водойм тощо. Нарешті, можливо, посадовцям «вдарять по рукам».

Як повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, встановлено порушення інтересів держави у сфері землекористування і містобудівної діяльності Якушинецькою сільською радою Вінницького району під час затвердження містобудівної документації.

Йдеться про територію з 4-х земельних ділянок загальною площею 4,3 га на березі водойм та самих водних об’єктів, що є притоками Вишенського озера у Вінниці, а також, відповідно, спільною водною системою з річкою Південний Буг, яку планується перетворити на котеджне містечко.

Рішенням 25 сесії 8 скликання Якушинецької сільської ради від 11.11.2022 № 936 затверджено Детальний план території для індивідуального садівництва (далі – План), який є складовою частиною генерального плану населеного пункту та передбачає розміщення на згаданих землях:

  • 22-х садових ділянок для забудови садовими будинками не вище 2 поверхів;
  • адміністративної будівлі з магазином змішаної групи товарів та медпунктом;
  • місць для паркування автомобілів, тощо.

Водночас установлено, що План сформовано із суттєвими порушеннями вимог Законів України «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про основи містобудування» та Порядку розроблення містобудівної документації, затвердженого Кабінетом Міністрів України. А саме:

– змінено функціональне та цільове призначення земельних ділянок;

– відсутній розділ про інженерно-технічні заходи цивільного захисту населення (під час війни, при ракетних ударах укриття – головне для безпеки громадян);

– відсутні відомості щодо планування території для будівництва й обслуговування об’єктів рекреаційного призначення;

– не встановлені зони санітарної охорони водних об’єктів;

– не опрацьована схема організації руху транспорту й пішоходів по території проєктного об’єкта.

Фактично – передбачається зміна функціонального та цільового призначення 4,3 га земельних ділянок, які відносяться до земель сільськогосподарського призначення і наразі перебувають у приватній власності фізичних та юридичних осіб з цільовим призначенням «для ведення особистого селянського господарства», під забудову.

На згадані порушення, зокрема, вказували архітектурно-містобудівна рада при Управлінні містобудування та архітектури та Управління розвитку територій та інфраструктури Вінницької обласної військової адміністрації, які у вересні 2022 року повернули Якушинецькій сільській раді проєкт Плану для доопрацювання й повторного розгляду з урахуванням наданих пропозицій і рекомендацій, експертних висновків і рецензій.

Проігнорувавши зауваження органів державної влади, сільська рада все ж затвердила План без коригування та приведення його у відповідність до вимог містобудівного законодавства, що нівелює мету планування та забезпечення сталого розвитку територій, а отже порушує інтереси держави щодо регулювання містобудівної діяльності та інтереси громади щодо формування повноцінного життєвого середовища, збереження природних особливостей і ландшафтів, позбавляє її території для відпочинку.

З огляду на це, прокуратурою до Вінницького окружного адміністративного суду подано позов про визнання протиправним та нечинним рішення 25 сесії 8 скликання Якушинецької сільської ради від 11.11.2022 № 936 про затвердження Детального плану території для індивідуального садівництва. Наразі судом відкрито провадження у вказаній справі.