Через Вінниччину налагоджено вантажний транзит до українського порту на Дунаї

Новини Вінниці / Через Вінниччину налагоджено вантажний транзит до українського порту на Дунаї

До порту Рені на півдні Одеської області вантажні потяги з українськими тепловозами йдуть транзитом через територію Молдови з Вінницької області.

Про це повідомляє «Пасажирський транспорт».

Напередодні стало відомо, що успішно завершився тестовий рух вантажного потягу з Могилева-Подільського Вінницької області через територію Молдови до дунайського порту Рені на півдні Одещини. Для подолання шляху використовувався український локомотив - магістральний тепловоз ТЕ33АС виробництва США. 

Брак палива та нестача локомотивів на залізницях Молдови (Calea Ferată din Moldova - CFM) призводив до того, що транзит вантажів з Вінниччини до півдня Одеської області займав 4-5 діб. Зараз же вдалося провести вантажний потяг вагою 3600 тон за 30 годин. 

«Проїхали тестово своїм поїздом вагою 3600 т через Молдову. Результат - 30 годин замість сьогоднішніх 4-5 діб», - проінформував член правління АТ «Укрзалізниця» В’ячеслав Єрьомін.

Кількість вантажних транзитних поїздів з України планується довести до 8 пар на добу.

До початку війни українські тепловози Одеської залізниці регулярно працювали на території Молдови з вантажними потягами від станції Роздільна у Одеській області до Бендер (ПМР) чи навіть станції Каушани. Також український тепловоз досить часто працював на всьому маршруті пасажирського потягу «Одеса – Кишинів». Але рух потягів на даному напрямку припинився через неможливість з цілого ряду причин залізничного транзиту через територію Придністров'я.

За словами Єрьоміна, вже є домовленість щодо компенсації витрат УЗ на тягу з боку «Залізниці Молдови» в рамках підписаного нещодавно меморандуму. Цей меморандум також передбачав відновлення розібраної 1997 року залізниці від станції Березино Одеської області до вузлової станції Басарабяска у Молдові. Перехід вже працює.

Він дозволить знову включити до магістральної роботи шляхом аналогічного транзиту існуючу залізницю на півдні Одеської області від Ізмаїлу через Арциз до Білгорода-Дністровського і Бугазу, яка зараз є «відрізаною» від інших залізниць України через вимушене припинення руху по мосту у Затоці.

Олег Верлан

28 червня, 2022