Чому на Вінниччині не забороняють УПЦ МП?

Новини Вінниці / Чому на Вінниччині не забороняють УПЦ МП?

Депутати Львівської облради прийняли рішення про необхідність заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату на території області, а також звернулися до Верховної Ради з проханням реалізувати це рішення. На Вінниччині депкорпус першим звернувся до президента, ВР та уряду щодо заборони УПЦ МП, але не згадав про долю конфесії в регіоні. Чому депутати не заборонили Московський патріархат на Вінниччині, адже раніше суто регіональні рішення приймали в радах інших областей?

Як пояснили NaПарижі в облраді, проєкт рішення готувався виваженим та таким, що не вступає у конфлікт з українським законодавством.   

Так от, Вінниччина у статистичному показнику займає 2 місце в Україні за кількістю релігійних організацій (2258 з 48 конфесій), поступаючись у цьому лише Львівській області за рахунок великої кількості РО УГКЦ.

«Нагадаю, що з 2019 року розпочався активний процес зміни підлеглості релігійних громад УПЦ в єдності з МП та їхній перехід до канонічного й організаційного підпорядкування ПЦУ. Задля цього держава з одного боку запровадила відповідну нормативно-правову базу у форматі Закону України № 2673 від 17.01.2019 року, - розповідає начальник управління релігій та національностей Вінницької ОВА Ігор Салецький.

Протягом 2020–21 років тривали судові процеси. Справи розглядались від судів загальної юрисдикції до господарського судочинства, від судів першої інстанції до Верховного Суду. За позовами УПЦ МП…

«Всього управління було учасником більше 100 судових процесів, це більше 1000 судових засідань. Ось ухвали, рішення, постанови – адміністративного, цивільного, господарського судочинства, першої-апеляційної-касаційної інстанції – це на користь управління», - зазначив посадовець.

З початком війни процес переходу пришвидшився. За словами І.Салецького, з 24 лютого по сьогоднішній день 120 релігійні громад і 30 священиків прийняли рішення щодо зміни підлеглості та приєднання до ПЦУ.

Але заборонити УПЦ МП у конкретній області не можна…

«У статті 2 ЗУ «Про свободу совісті...» підкреслено, що саме законодавством України регулюються «усі правові відносини, пов'язані із свободою совісті і діяльністю релігійних організацій». Частина 1 статті 5 цього ж закону конкретизує, що : «В Україні здійснення державної політики щодо релігії і церкви належить виключно до відання держави Україна», - вказує Ігор Салецький.

В умовах правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 зазначено: «У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Стаття 8 цього ж Закону передбачає, що можуть «9) порушуватися у порядку, визначеному Конституцією та законами України, питання про заборону діяльності політичних партій, громадських об’єднань (!), якщо вона спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення;»

З однієї сторони - зазначені в Указі Президента статті 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України прямо і безпосередньо не торкаються обмеження релігійних прав громадян та їх об’єднань.

З іншої – відповідно до положень статті 1 Закону «Про правовий режим воєнного стану», в умовах воєнного стану держава має конституційні повноваження обмежити діяльність тих релігійних організацій які своїми діями завдають шкоду інтересам суспільства і держави.

У Верховній Раді зареєстровано 2 законопроекти:

  1. ЗУ «Про внесення змін до ЗУ «Про свободу совісті та ....» щодо заборони діяльності РО, які вхлдять до структури РО, керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, здійснила військову агресію проти України або тимчасово окупувала частину її території»
  2. ЗУ «Про заборону МП на території України»

Олег Верлан

29 листопада, 2022