Чому Росія економить «Калібри» та очікує весни? Як Москва готується до контрнаступу ЗСУ

Новини Вінниці / Чому Росія економить «Калібри» та очікує весни? Як Москва готується до контрнаступу ЗСУ

Орієнтовно у квітні очікується нова фаза війни. Про це вже декілька місяців кажуть не тільки українські, а й західні експерти. Відкрито заявляють про контрнаступ ЗСУ. Готується до загострення й Росія. Однак, саме Москва наразі зацікавлена у перемир’ї та дипломатії. Таку думку висловив співдиректор програм зовнішньої політики, координатор міжнародних проєктів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник.

В ексклюзивному інтерв'ю «Обозревателю» він зазначив, що, «згідно з більшістю прогнозів, це (контрнаступ) має статися у середині квітня.

«На той час, очевидно, вже встановиться суха погода, але якщо одна з сторін почне наступ раніше, інша сторона також буде вносити корективи», - вважає Мельник.

У той же час росіяни намагаються оточити Бахмут, щоб змусити українську сторону домовлятися.

«Бажання Росії досягти якогось перемир’я, припинення вогню – це очевидний факт. Щодо заяви Лаврова і не тільки нього, то головні адресати – це західні партнери, насамперед, Вашингтон. Вони переслідують, принаймні, дві мети. Перша – це уповільнити або ж перешкодити нарощуванню поставок військового обладнання, боєприпасів, озброєння українській стороні її партнерами. Друге – це програма-максимум, переконати Вашингтон, що питання України має вирішуватися між двома великими гравцями, а Україну просто поставити перед фактом. Але, як ми бачимо з дій наших партнерів, це також малоперспективно», - пояснив експерт.

На думку О.Мельника, «Росія накопичує певні запаси для того, щоб проводити (ракетні) атаки в момент, коли буде очікуваний наступ», а «цілі залишаються традиційні: окрім військових об’єктів це переважно об’єкти інфраструктури».

«Власне, це те, що може якимось чином вплинути на здатність Україну провести масштабний контрнаступ», - вказує Мельник.

Олег Верлан

8 березня, 2023