Чому у НАТО кажуть про «довгу війну»? Альянс почав політично тиснути на Москву

Новини Вінниці / Чому у НАТО кажуть про «довгу війну»? Альянс почав політично тиснути на Москву

Війна Росії проти України не закінчиться найближчим часом. Тому потрібно готуватися до тривалої боротьби. Після того як екс-міністр оборони ФРН Крістіан Фройдінг сказав, що допомагати українцям доведеться 9 років, з’явилась позиція Альянсу. Вона не прив’язана до дат. Північноатлантичний блок готується до «довгої війни».

Про це генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив в інтерв'ю для німецької медіагрупи Funke.

«Більшість воєн тривають довше, ніж очікувалося, коли вони тільки починаються. Тому ми повинні готуватися до тривалої війни в Україні», - сказав він.

Столтенберг наголосив, що всі б хотіли швидкого миру. Але, на його думку, якщо українці припинять боротьбу, то програють Росії.

«Але водночас ми маємо визнати: якщо президент Зеленський та українці перестануть воювати, їхньої країни більше не буде... Якщо президент Путін і Росія складуть зброю, у нас буде мир», - додав генсек НАТО.

Столтенберг підкреслив, що після завершення війни Україна повинна буде отримати гарантії безпеки, аби російська агресія проти неї не повторилась.

«Мирна угода не повинна слугувати для Росії перепочинком, щоб вона потім знову напала (на Україну. – Ред.). Ми не можемо більше дозволити Росії ставити під загрозу безпеку в Європі. Немає жодних сумнівів, що Україна зрештою буде в НАТО», – зазначив генсек.

Він також висловив упевненість, що Україна колись приєднається до альянсу.

«Немає жодних сумнівів, що Україна врешті-решт буде в НАТО», - підкреслив Столтенберг.

Нагадаємо, перед тим у Німеччині навіть назвали рік закінчення війни.

«У Німеччині парламент надав військову підтримку нашим українським друзям до 2032 року. Ми готові надати довгострокову підтримку. І ми готові зробити час нашим союзником – а не зробити час союзником Путіна», – сказав генерал-майор Бундесверу, голова ситуаційного центру по Україні в Міноборони ФРН, екс-міністр оборони Крістіан Фройдінг, виступаючи на панельній дискусії Фонду Віктора Пінчука.

В уряді ФРН всерйоз налаштовані на те, що війна триватиме до 2032-го.

Слова Столтенберга і Фройдіна можуть бути відповіддю Москві, де понад рік «розганяють» тезу про втому Заходу від війни та швидке завершення допомоги. Все виходить навпаки. У НАТО дають зрозуміти, що готові до викликів… щонайменше протягом 9 років. Чи готова Росія воювати стільки?.. Таке питання поставили російським елітам, які ймовірно не вірять у те, що стільки утримується у Кремлі їхній вождь.

Як Україна бачить перемогу у війні

Варто зазначити, що українська влада давно виставила критерії перемоги у війні з Росією. Головним з них залишається вихід на адміністративні межі 1991 року та повернення віх окупованих територій. Крім того, Київ вимагає гарантій безпеки від партнерів і чіткі терміни вступу у НАТО, аби запобігти новій війні.

Чому Росія каже про «реалії», як умову для перемир’я

З минулого року у РФ натякають, що згодні на перемир’я. Оскільки план «Київ за три дні» перетворив росіян на посміховисько, у Кремлі «вимагають», аби усі інші «врахували реалії», а саме захоплені окупантами території. У Москві кажуть, що «їхніми» є Крим і чотири українські області (хоча жодну з них росіяни не контролюють повністю). Тож перемогою у Росії вважатимуть відмову України від цих регіонів.

Олег Верлан

17 вересня, 2023