Чому у Росії дозволили критикувати Путіна? Аналітики вказують на слабкість Кремля

Новини Вінниці / Чому у Росії дозволили критикувати Путіна? Аналітики вказують на слабкість Кремля

Російська найбільш агресивно налаштована спільнота очікувала від вчорашньої промови Путіна деяких «надзвичайно важливих речей» - або переформатування «спецоперації» у війну, або оголошення тотальної мобілізації. Російський диктатор обмежився ідеологічними «заявами». У той же час у середині РФ так звана провоєнна спільнота лише продовжує критикувати міноборони та Кремль. І нікого не заарештовують…

На це звертає увагу Інститут вивчення війни (ISW).

«У РФ відкривають новий сектор, де певні фігури можуть критикувати Путіна та найвищі ешелони влади без будь-якої видимої відплати», - зазначили аналітики.

У звіті ISW навели приклад, як військовий злочинець Ігор Гіркін різко натякнув, що підтримує усунення главу Кремля з посади.

Своєю чергою засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин дедалі жорскіше критикує накази Міноборони Росії, а також високопосадовців, які, як він висловився, "повинні розвиватися, а не причісувати всіх під свої смішні правила, принципи та забаганки".

«Заява Пригожина була останньою з кількох, спрямованих на підрив довіри до міністерства оборони та просування Пригожина як обличчя російської «СВО», - вказують фахівці.

Окрім цього, «Кухар Путіна» прямо «атакував» Кремль, назвавши тих, хто там працює, «зрадниками, які хочуть, щоб РФ програла війну».

«Путін вирішив протягом тривалого часу не піддавати цензурі ці висловлювання», - підсумували в Інститут вивчення війни.

Отже, користуючись нагодою - в пам'ять про блокаду Ленінграда – російський диктатор повторив міфи про «Велику Вітчизняну війну» (Другу світову війну). У міноборони РФ намагаються применшити вагу «вагнерівців» на фронті, ставленика іншого центру впливу (а не Шойгу та Герасимова) Суровікіна усунули від керівництва. Але чому так вільно відчувають себе критики Путіна? Бо диктатор на сьогодні не здатний «розібратись» з тим «крилом». Тож можна очікувати, що найближчим часом саме це «крило» спробує усунути Путіна від влади. Якщо вистачить сил і засобів. Такою є Росія та формат диктаторського правління.

Олег Верлан

19 січня, 2023