Чому важливо використовувати КТ при діагностиці раку?

Новини Вінниці / Чому важливо використовувати КТ при діагностиці раку?

Сьогодні все частіше рак називають чумою нашого часу, це при тому, що «онкодіагноз» об’єднує понад сто захворювань, які, в разі раннього виявлення та своєчасного лікування можна вилікувати з ймовірністю до 95%. Правильний підбір тактики лікування, методів і препаратів залежить від якісної діагностики. Поставити точний діагноз, від якого нерідко може залежати життя пацієнта, дозволяє комп’ютерна томографія.

Сьогодні все частіше рак називають чумою нашого часу, це при тому, що «онкодіагноз» об’єднує понад сто захворювань, які, в разі раннього виявлення та своєчасного лікування можна вилікувати з ймовірністю до 95%. Правильний підбір тактики лікування, методів і препаратів залежить від якісної діагностики. Поставити точний діагноз, від якого нерідко може залежати життя пацієнта, дозволяє комп’ютерна томографія (КТ).

В онкології КТ застосовують для визначення первинної пухлини, стадіювання процесу, пошуку відділених метастазів, планування тактики лікування та оцінки ефективності проведеної терапії. КТ є метод з високою чутливістью та специфічністью, до 95-97 %, особливо при застосування йодвмісних рентгенконтрастних речовин для в/в підсилення.

За допомогою комп’ютерної томографії лікарі можуть побачити те, що відбувається всередині організму –каже зав. відділенням променевої діагностики Подільського регіонального центру онкології, лікар-рентгенолог вищої категорії Юрій Мазур.

«КТ є сучасною томографічною діагностикою внутрішніх органів людини, що входить до базових обстежень та більшості європейський протоколів і стандартів обстеження. Цей високоінформативний метод я б назвав «надійним помічником» лікаря-онколога, який надає унікальну можливість «зазирнути» в середину організму, уточнити поставлений діагноз і призначити правильне, ефективне лікування. За допомогою проведення КТ можна виявити як об’ємні новоутворення, так найдрібніші ракові вогнища розміром до 1-2 мм. Крім того, комп’ютерна томографія дозволяє оцінити поширення раку, дізнатися чи «пішов» він за межі первинного місця чи ні.

Чим ще цінне це дослідження? Так це тим, що зображення, яке передається томографом, дозволить обстежити будь-який тип тканини - від м’яких до кісткових. Також за допомогою КТ можна оцінити реакцію хвороби на терапію та здійснювати тривалий нагляд за пацієнтами, що пройшли лікування. Іноді під контролем КТ виконують біопсію новоутворень. При КТ виходять більш чіткі знімки, ніж при звичайній рентгенографії, особливо якщо дослідження виконується з контрастом. Пошарове сканування дозволяє виявити і оцінити розміри, структуру будь-яких змін тканин. Наприклад, КТ з контрастом дозволяє відрізнити злоякісну пухлину від доброякісного новоутворення без біопсії», - розповів Юрій Мазур.

Комп’ютерна томографія хоч і відноситься до променевої діагностики (використовуюється рентгенівське випромінювання), однак, наголошує Юрій Мазур, отримана інформація про онкологічний процес перевищує ризик променевого навантаження, дозволяє не гаяти дорогоцінний час, вчасно почати лікування, а отже і значно продовжити життя пацієнтові.

«Нерідко пацієнти, бояться проходити КТ, через опромінення якого зазнає людина під час цієї процедури. Мовляв чули, що променеве навантаження сприяє появі і розвитку онкопроцесів. Шукають альтернативну діагностику. Зауважу, що до основних переваг КТ відноситься висока точність отриманих результатів, яка в подальшому гарантує призначення ефективного лікування. Так, дійсно при проведенні комп‘ютерної томографії організм отримує дозу променевого навантаження, але вона незначна і контролюється за допомогою обладнання. Тому дослідження не завдає організму хворого значної шкоди, однак, призначати обстеження на комп’ютерному томографі, має кваліфікований лікар при наявності показів для цього. До речі, через променеве навантаження, яке пацієнт отримує під час КТ, він не стає джерелом випромінювання для оточуючих і є безпечний як для дорослих, так і для дітей», - розповідає Юрій Мазур.

Дослідження на томографі не займає багато часу, може тривати від 10 до 30 хвилин. Пацієнт повинен налаштуватися на те, що лежати йому весь цей час потрібно не рухаючись. Адже за таких умов зображення вийде чітким і точним.

Особливих приготувань перед процедурою непотрібно. Єдине, якщо КТ з використанням контрастної речовини обов’язково береться біохімічний аналіз крові для перевірки стану видільної функції нирок. Сама ж підготовка до такого виду КТ полягає в тому, щоб: пити якомога більше рідини для виведення з організму контрастних речовин та не вживати 4 години до обстеження їжу.

Після проходження КТ важливо, щоб записи дослідження пацієнт отримав не лише на плівці, а й на DVD диску. Сьогодні це здається нормою, однак, досі не скрізь дають диск, де зберігається повна інформація про дослідження. А на плівку потрапляють тільки окремі картинки, «кадри» комп’ютерної томографії. У ПРЦО пацієнт отримує на плівці і по бажанню на диску.

Пройти повну комп’ютерну діагностику на сучасному томографі можна у Подільському регіональному центрі онкології. Тут працюють лікарі, які своїй роботі використовують останні новітні протоколи світової медицини.

При потребі необхідно пред’явити результати попередніх обстежень для визначення змін патологічного процесу в динаміці. Записатися на консультацію до онколога чи для обстеження можна по телефону: (0432)46-16-27, або за посиланням (http://prco.com.ua/previous-enrollment/) через офіційний сайт ПРЦО. Попередній запис дасть можливість уникнути черг і скоротити час на похід до лікарні.

Саша Григоровська

23 березня, 2020