Чи існує ризик потужного землетрусу в Україні? У ДСНС пояснили істини, відомі зі шкільних відручників

Новини Вінниці / Чи існує ризик потужного землетрусу в Україні? У ДСНС пояснили істини, відомі зі шкільних відручників

Ризики землетрусу на території України є, але вони незначні. Ба більше, іноді фіксують поштовхи у 1-3 бали, які люди навіть не відчувають.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук, відповідаючи на запитання про появу повідомлень у соцмережах щодо загрози землетрусу в Україні.

«У першу чергу це (повідомлення про ймовірність землетрусу в Україні — ред.) поширюється з метою посіяти паніку серед населення. Безумовно, ризики є, але вони не такі значні, як на території Туреччини. І зараз говорити, що Україні загрожує такого ж роду масштабні землетруси, ми не можемо. Є відповідні фахівці, які можуть це підтвердити», - зазначив він.

Нагадаємо, зі шкільних підручників українцям відомо, що майже уся країна за винятком Прикарпатського регіону розташована на Східно-Європейській платформі, де не існує сейсмноактивності, а епіцентрами землетрусів є гірські масиви. Найближчий до нас у Румунії (зона Врача). Коли джерело поштовхів на Закарпатті чи Буковині, відчуваються коливання магнітудою до 2 балів.   

За словами представника ДСНС, нинішній землетрус у Туреччині - один із наймасштабніших за останні роки. Його відлуння відчували в Україні, що зафіксували сейсмоцентри Хмельницької та Південноукраїнської АЕС.

Олег Верлан

8 лютого, 2023