Чи штрафуватимуть вінницьких рестораторів за пластикові маски?

Новини Вінниці / Чи штрафуватимуть вінницьких рестораторів за пластикові маски?

У МОЗ зазначили, що пластикові прозорі «маски» не є засобом індивідуального захисту. Таким чином, якщо під час перевірок фахівцями ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області закладів сфери обслуговування їх побачать на лиці працівників, то мають право фіксувати порушення, що тягне за собою накладення штрафних санкцій.

Як вказують у Вінницькій облдержадміністрації, з посиланням на інформацію міністерства, тривалий час працівники сфери обслуговування, кафе, ресторанів, готелів використовують так звані пластикові прозорі захисні маски.

«Насправді нічого спільного із засобом індивідуального захисту такі предмети не мають. Про пластикові прозорі «маски» не згадується в жодному документі, що регулює протиепідемічні правила. Натомість необхідно використовувати захисні медичні маски чи респіратори, які повністю закривають ніс та рот.

Фактично, люди, які використовують такі пластикові «маски», не мають жодного ефективного засобу індивідуального захисту. Це пов’язано з тим, що такі засоби не щільно прилягають до обличчя, а, відповідно, не захищають від інфікування інших та не убезпечують від зараження того, хто носить такі «маски», - зазначається в офіційній інформації.

Тому влада закликає працівників сфери обслуговування турбуватись про себе й своїх відвідувачів та використовувати ефективні засоби індивідуального захисту…

У той же час з перервою на свята тривають перевірки дотримання карантинних вимог спеціалісти структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Приміром, за інформацією відомства, з 29 грудня 2021 року по 4 січня 2022 року проведено 1177 моніторингових обстежень суб’єктів господарювання різних форм власності на предмет дотримання протиепідемічних вимог, регламентованих постановами Головного державного санітарного лікаря України, з профілактики поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, серед яких:

  • закладів громадського харчування – 196, порушення зареєстровані на 14 об’єктах, направлено 14 приписів суб’єктам господарювання щодо необхідності усунення недоліків та 4 інформаційних повідомлення в правоохоронні органи;
  • об’єктів торгівлі продовольчими товарами – 392, порушення зареєстровані на 37 об’єктах, направлено 37 приписів суб’єктам господарювання щодо необхідності усунення недоліків та 4 інформаційних повідомлення в органи влади;
  • об’єктів торгівлі непродовольчими товарами – 240, порушення зареєстровані на 22 об’єктах, направлено 22 приписи суб’єктам господарювання щодо необхідності усунення недоліків та 2 інформаційних повідомлення в органи влади;
  • агропродовольчих ринків - 71, порушення зареєстровані на 13 об’єктах, направлено 13 приписів суб’єктам господарювання щодо необхідності усунення недоліків.

За інформацією управління превентивної діяльності ГУНП у Вінницькій області, за минулий тиждень рейдові групи здійснили 5615 перевірок та виявили 191 порушення протиепідемічних вимог. 

Зокрема, на суб’єктів торговельного та побутового обслуговування працівники поліції винесли 101 постанову щодо  порушення карантинних обмежень за  ч. 2 ст. 44-3 КУпАП (перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без захисних масок).

Під час перевірки роботи закладів  громадського харчування рейдові групи поліції зафіксували 4 правопорушення та склали адміністративні матеріали. Аналогічну кількість протоколів за порушення протиепідемічних вимог поліцейські склали на  адміністраторів торговельно – розважальних закладів та 1 – на перевізника. Під час перевірок у громадському транспорті працівники поліції та задокументували 81 правопорушення.

Звісно, порушення можуть бути різними. Які саме виявляли, не уточнюють. Проте, зважаючи на роз’яснення МОЗ, використання зручних пластикових масок може стати приводом для фіксації порушення.  

Олег Верлан

10 січня, 2022