Чи сплачують Повітряні сили за електроенергію, яку витрачає храм УПЦ МП?

Новини Вінниці / Чи сплачують Повітряні сили за електроенергію, яку витрачає храм УПЦ МП?

Внаслідок ракетного удару по площі Перемоги у Вінниці 14 липня 2022 року руйнувань зазнали не тільки будинок офіцерів, БП «Ювілейний» і житлові будинки, а й храм Георгія Побєдоносца (УПЦ МП), що на проспекті Коцюбинського. Як виявляється, постачання електроенергії до церкви завжди здійснювалось з Будинку офіцерів, і борги за світло, відповідно, лягають на нині зруйнований заклад.

Про це пише керівник «Центру політичної розвідки», політтехнолог Oлег Пoстeрнaк.

Зазначимо, храм тривалий час будується на території скверу, який відноситься до Будинку офіцерів, що знаходиться на балансі Повітряних сил України ЗСУ.  

«Отже усі комунальні витрати покривають Збройні сили та українці через податки. І ось саме за електромережу Будинок офіцерів платить не тільки за себе, а й за УПЦ (МП). Уявіть тільки рівень цинізму: ЗСУ покривають витрати церкви Московського патріархату власним коштом! Під час війни!», - вказує він.

Також О.Постернак вказує, що «цікаво дізнатися, як пройшло списання боргу церкви за електроенергію у розмірі близько 1,5 мільйона гривень, за чий рахунок?»…

У Повітряних силах відмовили у коментарі NaПарижі, переадресувавши запитання щодо боргів до керівництва Будинку офіцерів.  

Нагадаємо, у Вінницькій єпархії УПЦ МП запевняли, що під час ракетного удару російськими ракетами було травмовано сина настоятеля храму, а сама споруда сильно постраждала.

«Особливо нижні приміщення, стелі впали, ані жодного вікна немає, ані дверей, постраждав купол центральний, карнизи різьблені, зруйновані господарські приміщення, де у нас все зберігалося для будівництва та оздоблення для куполів. Повністю зруйнована будівля недільної школи, вибиті шибки, напрямні покручені, все треба наново відновлювати. Все, що робили, треба наново починати», – повідомив тоді СПЖ настоятель храму отець Валерій Швець.

Він додав, що ракетний обстріл стався одразу після відспівування, і під час виходу з храму під уламки потрапили всі присутні, зокрема його син Назар, який зазнав поранень від уламків скла.

Олег Верлан

19 травня, 2023