Чи стане Вінницький госпіталь ветеранів "ковідним"? Дискусії в мережі перейшли в "гарячу" розмову на території закладу (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Чи стане Вінницький госпіталь ветеранів "ковідним"? Дискусії в мережі перейшли в "гарячу" розмову на території закладу (ФОТО, ВІДЕО)

Пристрасті, що вже кілька днів вирують навколо Вінницького обласного госпіталю ветеранів війни, 5 листопада переросли у доволі "гарячу" зустріч учасників бойових дій та волонтерів на території шпиталю із його директором Валерієм Бабійчуком і директоркою департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Ольгою Задорожною.

Пристрасті, що вже кілька днів вирують навколо Вінницького обласного госпіталю ветеранів війни, 5 листопада переросли у доволі "гарячу" зустріч учасників бойових дій та волонтерів на території шпиталю із його директором Валерієм Бабійчуком і директоркою департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Ольгою Задорожною.

Ветеранів та волонтерів обурило те, що в госпіталі почали готувати ліжка для "ковідних" хворих. Кажуть, після цього учасникам бойових дій ніде буде лікуватися. Були чутки навіть про закриття або ж приватизацію шпиталю...

Директорка профільного департаменту ОДА стверджує, що госпіталь буде останнім, де планується розгорнути "ковідні" ліжка. Спочатку використають усі інші можливі резерви. Але ветеранів це не заспокоює. Вони переконані: після цього "їхнім" шпиталь уже не буде.      

Тому просять Ольгу Задорожну та Валерія Бабійчука звернутись та Кабміну та навіть РНБО, висловити свою незгоду з таким перепрофілюванням і акцентувати саме на безпекових питаннях.

"Бодай 3,5 тисячі бійців, учасників бойових дій, які не стануть у стрій, якщо доведеться, це - завдання значної шкоди обороноздатності. Якщо співвідносити 600 цивільних і можливості знайти в області для цього 80 ліжкомісць, а з іншого боку 3,5 тисячі учасників бойових дій, які можуть не отримати вчасно медичної допомоги, це - підрив обороноздатності держави. Ми, як військові, вважаємо це диверсією", - говорить один з учасників бойових дій.

За словами Ольги Задорожної, хворих на COVID прийматимуть у госпіталі в останню чергу - перед тим, як доведеться переобладнувати готелі, спортзали і торговельні центри. Якщо вірус ширитиметься так, як нині, це може бути лютий - березень наступного року. Але шпиталь до цього потрібно готувати:  

"Я ж не кажу, що коли це настане, то госпіталь всіх масово буде приймати. Лікарня імені Ющенка буде приймати пацієнтів психіатричного профілю, неврологічного, але там будуть "ковідні" ліжка, де зможуть ізолювати цих пацієнтів і надавати їм ще й "ковідну" допомогу. Точно так і госпіталю ми пропонували, якщо такий час настане, забирати на себе ветеранів і членів їхніх сімей, щоб вони тут отримували допомогу. Ендокринологічний диспансер теж буде робити кілька палат для пацієнтів з "ковідом", але якщо в них є діабет. А якщо в лютому-березні потрібно буде привезти сюди пацієнтів, а тут кисню немає? І реанімація на два ліжкомісця. Про що ми говоримо? Стіни не лікують навіть, якщо будуть висококласні спеціалісти. Зараз у нас в стаціонарах лежить понад 1300 пацієнтів з COVID-19, близько пів тисячі з них потребують кисневої підтримки. Чим агресивнішим буде ставати COVID, тим більше пацієнтів потребуватиме кисню. Тому кожна лікарня має працювати на випередження".

Підтримує директорку департаменту керівник госпіталю Валерій Бабійчук:

"Будемо сподіватися, що нас це омине, але госпіталь має бути і матеріально, і технічно готовий до цього. Бо коли почнуть помирати ветерани, ви прийдете і запитаєте: Бабійчук, де ти був і що робив?"

Можливо зустріч закінчилася б на спокійних тонах, якби свою позицію не висловила голова профкому госпіталю Наталія Німчик. Жінка погоджується з тим, що потрібно готувати "ковідні" місця, але аргументація в неї інша:

"Нам треба йти в "ковід", бо нам треба заробляти гроші! Нам треба лікувати ковідних хворих!"

Зрозуміло, що ветеранів і волонтерів така позиція і тон, яким розмовляла жінка, обурили. Вони вкрай наполегливо почали "рекомендувати" керівництву шпиталю її звільнити. Пані Наталя тим часом вступила в суперечку із представниками колективу, які до того мовчки спостерігали за дискусією. Тоді й ті не витримали й заявили, що вони проти перепрофілювання шпиталю. Кажуть, понад 75% колективу за це "не підписувались".

Зрештою, після палких, але вже "локальних" дискусій було домовлено, що листа до Кабміну та РНБО, все ж підготують. Ольга Задорожна навіть погодилась його підписати, а Валерій Бабійчук сказав ветеранам, що не підписуватиме подання на "ковідні пакети". Але зрозуміло, що остаточно проблему вирішити може тільки подолання або хоча б уповільнення головного винуватця цих бід - коронавірусу.

Нагадаємо, перед тим, як ветерани зібрались йти на розмову до госпіталю, із заявою стосовно долі шпиталю виступив голова ОДА Сергій Борзов.

Новини Вінниці / Чи стане Вінницький госпіталь ветеранів "ковідним"? Дискусії в мережі перейшли в "гарячу" розмову на території закладу (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чи стане Вінницький госпіталь ветеранів "ковідним"? Дискусії в мережі перейшли в "гарячу" розмову на території закладу (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чи стане Вінницький госпіталь ветеранів "ковідним"? Дискусії в мережі перейшли в "гарячу" розмову на території закладу (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чи стане Вінницький госпіталь ветеранів "ковідним"? Дискусії в мережі перейшли в "гарячу" розмову на території закладу (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чи стане Вінницький госпіталь ветеранів "ковідним"? Дискусії в мережі перейшли в "гарячу" розмову на території закладу (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чи стане Вінницький госпіталь ветеранів "ковідним"? Дискусії в мережі перейшли в "гарячу" розмову на території закладу (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чи стане Вінницький госпіталь ветеранів "ковідним"? Дискусії в мережі перейшли в "гарячу" розмову на території закладу (ФОТО, ВІДЕО)
Сергій Маламура

5 листопада, 2020