Чи варто залучити мисливців до полювання на іранські «літаючі мопеди»?

Новини Вінниці / Чи варто залучити мисливців до полювання на іранські «літаючі мопеди»?

Росія замовила в Ірану 2400 безпілотників-камікадзе Shahed. Про це на саміті G7 сказав президент В.Зеленский, посилаючись на дані військової розвідки. Отже, атаки на кшталт 10-11 жовтня, зокрема й на Ладижинську ТЕС. Можуть повторюватись. І необхідно реагувати посиленням захисту.

Трошки побуду «диванним іскпєрдом»… Але у зв’язку із останніми атаками дронів-камікадзе на Вінниччині маю декілька думок вголос.

Отже…

1). Чи можуть вінницькі мисливці, спортсмени-стрільці, фахівці практичної стрільби і так далі успішно «полювати» на летючий мотлох, що несе й надалі нестиме до нашої області смерті та руйнування?

Будьмо говорити відверто.

Відповідь очевидна.

Звісно, лише за дозволу й погодження обласної влади, поліції, інших компетентних органів.

Мисливці мешкають чи не у кожному селі. І зовсім молоді люди і їхні земляки у віці. Усі вони дуже добре знають рідну місцину. І хто як не вони, в разі потреби, першими побачать смертоносну «іграшку»? Чи ту саму ракету? Та й повідомлять при нагоді «куди треба».

Чим не суттєвий й надважливий вклад у безпеку наших із Вами земляків та благородної справи оборони України!

2). Чи можна збити отой ірано-кацапський мотлох влучними пострілами з мисливської і так далі зброї? У офіційних зведеннях Генштабу ЗСУ та військових частин з поля бою фігурують факти знищення дронів-камікадзе за допомогою легкої стрілецької зброї.

Тож, чи не можна вцілити у цей «мопед» із «цивільного» напівавтоматичного мисливського карабіна на базі того ж «АКМ» - рідного вінницького «Форту» або київського «Маяка», «Зброяра», «СКС» або «мосінки», які відрізняються солідною точністю стрільби та дальністю польоту кулі.

Що вже сказати про іноземні карабіни на базі AR із оптикою, коліматорами тощо? Чи мисливські закордонні «нарізні» аналоги?

3). Із гладкоствольної мисливської рушниці «Іж» чи «ТОЗ» - найбільш поширеної нині мисливської зброї, вправний стрілець може влучити заввишки понад 30 та й вище метрів. В умілих руках дива можна творити й зі старенької, але наднадійної «курковки» ТОЗ-63 БМ!

З імпортної подібної зброї – ще вище, особливо із відповідними ствольними звуженнями чи подовженими стволами на зразок «Супергусь». Мисливці та стрільці добре знають, про що йдеться.

Головне – шріт великого діаметру, як на мене – від 1-и і до чотирьох нулів. Чи картеч. Дефіциту у подібних набоях ніколи не було… Кожен магазин зброї – будь ласка.

І маю сумнів, що така «пташка», наприклад, витримає влучання трьох поспіль зарядів великого шроту з того ж таки гладкоствольного мисливського «напівавтомату».

4). Судячи зі вже численних відео у відкритих джерелах, ці дрони-камікадзе інколи повзуть небом на невеликій висоті і практично не змінюють траєкторії.

Це не качка, гуска, припутень або баранець, які інколи виробляють справжні «дива на віражах», ухиляючись від пострілів мисливців… До того ж, відносно невеликі за розміром птахи – це не величезна «дура», що пливе собі небом…

І якщо мисливці у тихому нічному небі можуть почути тихенький свист або плюскання крил качки, хіба вони не почують дирчання «мопедів»?

5). Як варіант – така собі спільна група спостерігачів-стрільців у поміч нашим Героям й Героїням зі Повітряних Сил Збройних Сил України із декількох осіб на машині або й пішки у тому чи іншому районі. Ну і в продовження теми – дивись пункт 1.

Питання-пропозиції виключно у порядку дискусії…

Важливі зауваження та пропозиції від мисливця-практика й науковця у сфері мисливського господарства й полювання Василя Новицького:

Думаю в цьому питанні є ще пару важливих нюансів:

1. Ці мопеди летять в основному вночі. Їх не видно неозброєним оком.

2. Потрібне розуміння матчастини, зокрема чи може детонувати той мотлох від влучання, або передчасного падіння? Це дасть змогу визначати безпечні місця та дистанції пострілу.

3. Нарізної зброї в мисливців порівняно мало. Для гладкої - шрот не допоможе. Це має бути куля, і до того ж спеціальна. Наприклад сталева.

Підготував Анатолій Мельник

admin

12 жовтня, 2022