Чи втрачає Вінниччина лідерські позиції в аграрному секторі? Рейтинг регіонів по збору зернових

Новини Вінниці / Чи втрачає Вінниччина лідерські позиції в аграрному секторі? Рейтинг регіонів по збору зернових

За звичкою Вінниччину називають суто аграрним регіоном. Протягом тривалого часу область демонструвати неабиякі показники по збору зернових, переробці та інших галузях, залишаючись у ТОП-3 регіонів за розвитком агросектору. Останні дані по збору врожаю вносять певні корективи у сталу тенденцію.

Дані інтерактивної карти «Урожай Онлайн 2021» на 15 жовтня свідчать, що принаймні поки що Вінниччина далеко не на лідерських позиціях по збору багатьох культур.

Отже, почнемо з пшениці. У Вінницькій області зібрано 1799,9 тис. т (108,84% від прогнозовано при врожайності у 55,4 ц/га). Це восьмий результат серед регіонів. На дев’ятому – Донеччина. У першій трійці Харківщина, Одещина та Запоріжжя.

Ячмінь ніколи не був «козирною» культурою на Вінниччині, тому восьме місце логічне (зібрано 473,5 тис.т). У ТОП-3 – Одеська, Миколаївська та Херсонська області.

За валовим збором кукурудзи Вінниччина (202,4 тис. т, що відповідає 5% від прогнозованого врожаю) на 11-му місці. Перші – Чернігівська, Дніпропетровська та Полтавська області.

По збору соняшнику Вінницька область теж 11-а. маємо 575 тис. т, що складає 60% прогнозованого при врожайності 30,4 ц/га). У лідерах нині Кіровоградська, Дніпропетровська та Миколаївська області.

Вінниччина на п’ятому місці за рівнем збору сої. Маємо 162,4 тис. т, що відповідає 64,8% від очікуваного врожаю.

Справжнім лідером Вінниччина є за рівнем збору цукрового буряку. Вже зібрано 1337,5 тис. т і це лише 51% від прогнозованого рівня. Хмельниччина та Київщина, які йдуть у рейтингу далі, сумарно зібрали менше.

На п’ятому місці Вінниччина по озимому ріпаку. Культура зібрана, а це 216,3 тис. т (107,8% від прогнозу). Лідери – Одещина, Хмельниччина та Тернопільщина.

А от по гороху регіон лише десятий. Весь врожай зібраний, а склав він 15 тис. т. У ТОП-3 – Запорізька, Миколаївська та Харківська області.

Проте у департаменті міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької облдержадміністрації звертають увагу на інший показник - врожайність зернових і зернобобових культур. В області одна із найкращих в країні. Лідером є Хмельниччина (5,95 т/га), а далі Черкащина (5,92 т/га) та Вінниччина — 5,3 т/га.

Олег Верлан

15 жовтня, 2021