Чи змінилась за рік якість питної води у Вінниці? Результати опитування вінничан у соцмережі

Новини Вінниці / Чи змінилась за рік якість питної води у Вінниці? Результати опитування вінничан у соцмережі

Другий рік русло Південного Бугу в межах Вінниці «чистять» земснарядом. У місцевій владі вважають, що роботи дають позитивний результат. Через зменшення намулу, якість поліпшилася. Більшість вінничан, які прийняли учать в опитування у Facebook вказують, що «нічого не змінилось».

Другий рік поспіль русло Південного Бугу в межах Вінниці «чистять» земснарядом. У місцевій владі вважають, що це дає позитивний результат: через зменшення намулу якість води поліпшилася. Більшість вінничан, які взяли учать в опитування у Facebook, вказують, що «нічого не змінилось».

В останні роки вінничани постійно скаржилися що у період «цвітіння» Бугу, тобто розквіту водоростей, вода з крану має неприємний запах. Фахівці порадили чистити русло. За бюджетні кошти було придбано кілька земснарядів. Цими засобами очищали як бузьку притоку Десенку, так і ріку поблизу водозабору. Наразі влада відзвітувала про перші успіхи щодо поліпшення якості.     

Опитування проводилося у групі «Дизайн міського середовища Вінниці». Якщо порівнювати слова «чиновників» та думку містян, то виходить, що людей обманюють.

Не варто бути експертом з якості води чи її очистки хімічними або механічними методами, аби зрозуміти, що потужностей двох земснарядів на область замало для комплексного вирішення проблемного питання. Окрім того, якість – поняття відносне. Приміром, якщо у КП «Вінницяоблводоканал» стали у період «цвітіння» додавати менше реагентів, то це звісно «плюс». І якість покращилась. Але люди цього не відчувають. Мабуть треба казати про інше. Аби люди відчули зміни, Південний Буг треба ще чистити до десятка років.

Макс Мельник

26 червня, 2019