Де і коли можуть арештувати Путіна? Російський лідер планує відвідати Африку

Новини Вінниці / Де і коли можуть арештувати Путіна? Російський лідер планує відвідати Африку

Не тільки в Україні та Росії обговорюють те, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародні ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна. Відома реакція політиків з різних країн. Але ж «хто його посадить, він же пам’ятник», тобто президент з імунітетом, а рішення МКС не визнають у багатьох державах? Так от, першими на черзі є представники лояльної до Росії влади ПАР.

У серпні 2023 року російський диктатор має відвідати саміт БРІКС у місті Дурбан у Південно-Африканській Республіці. Юридично ця країна зобов’язана виконати ордер на арешт президента РФ.

На це вказало видання Sky News. Зазначається, що ПАР – одна зі 122 країн, які ратифікували Римський статут МКС, і, отже, має юридичний обов’язок забезпечити виконання судового рішення.

Видання зазначило, що навіть якби диктатор вирішив приїхати на конференцію, «перспектива того, що президент країни, що приймає, Сиріл Рамафоса накаже своїм військам вивести Путіна в кайданках, вважається дуже віддаленою».

У матеріалі нагадали, що 2015 року ПАР уже відмовилася арештувати президента Судану Омара аль-Башира, на якого також було видано ордер МКС.

Нагадаємо: російський правозахисник Марк Фейгін пояснив, що Путіна, на арешт якого Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер, мають заарештувати у будь-якій країні, яка визнає юрисдикцію цього суду, зокрема, у будь-якій країні Європи. Це політичне рішення має два серйозні наслідки.

Перший полягає в тому, що цей суд, напевно, «бере на себе функцію міжнародного суду по Україні». Другий наслідок у тому, що сам факт видачі ордера на арешт Путіна запускає цілу серію процесів. Однак у Москві назвали рішення Гааги «нікчемним», а РФ і раніше не визнавала МКС.

Олег Верлан

18 березня, 2023