Дефіцит газу. На Вінниччині кажуть про забезпечення енергоринку дровами попри шалений попит

Новини Вінниці / Дефіцит газу. На Вінниччині кажуть про забезпечення енергоринку дровами попри шалений попит

Експерти пророкують, що для України прийдешня зима буде найважчою у плані опалення. Щороку лісівники Вінниччини нагадують населенню про те, що найкращий час для купівлі паливних дров – це зима-весна поточного року. Цього року у зв’язку з російсько-українською війною населення активно запасається дровами. Реалізація дров у лісгоспах Вінниччини значно зросла.

Про це повідомляє песслужба Вінницького ОУЛМГ

Щороку на енергоринок області поставляється до 300 тис. кубометрів дров паливних. Ще понад 10 років тому реалізація дров паливних була всього у межах 70-80 тис. м3 за рік!

Цього року станом на 1 серпня лісгоспи Вінниччини реалізували 120,7 тисяч кубометрів дров паливних, з них 86 тис. кубометрів придбало населення, 7,7 тис. - заклади освіти, 1,7 тис. - охорони здоров’я. Для порівняння – за відповідний період минулого, 2021 року, реалізовано 90,7 тис. кубометрів. Тобто цього року – на 30 тис. кубометрів більше.

Ця тенденція на дров’яний бум спостерігається протягом останніх років, особливо – після початку російської агресії 2014 року. На сьогодні усі лісгоспи вибудували чітку схему придбання дров споживачами.

«З питань придбання дров паливних звертайтеся до адміністрації найближчого у вашій місцевості лісгоспу (лісництва). І не переводьте гроші на невідомі банківські рахунки, не ставайте жертвами шахрайських схем», - зазначають в управлінні.

Купівля деревини для опалення на потреби фізичних осіб в держлісгоспах Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства здійснюється за наступною процедурою:

Звернутися до контори лісгоспу або лісництва з заявою, у якій вказати обсяг. До заяви обов’язково додати копію паспорта та ідентифікаційного коду.

Отримати наряд на відпуск лісопродукції та рахунок на її оплату, де вказані всі реквізити державного підприємства лісового господарства (юридичної особи), з найменуванням продукції, об’ємів, ціни та суми.

Здійснити оплату у зручний для вас спосіб.

Після оплати домовитися про відвантаження деревини паливної.

Ціни на дрова паливні встановлюються згідно затвердженого прейскуранта.

Макс Мельник

5 серпня, 2022