Дефіцит робочих рук у Вінниці: роботодавці шукають понад 500 працівників

Новини Вінниці / Дефіцит робочих рук у Вінниці: роботодавці шукають понад 500 працівників

Через відкриття нових підприємств, інвестпроєкти яких були започатковані до війни, та відновлення роботи релокованих компаній у Вінниці утворився доволі суттєвий дефіцит робочих рук. За приблизними підрахунками не вистачає понад 500 працівників.

Основним пріоритетом для вінничан є сприяння ЗСУ. Хоча більше половини держбюджету складають дотації від партнерів, решта та місцеві бюджети наповнюються за рахунок працюючих підприємств. У Вінниці від початку повномасштабного вторгнення намагались стати потужним тилом для військових. Тому сприяли переселенню бізнесу з південних та східних регіонів, а також завершенню розпочатих до війни проєктів.

Як пояснив у коментарі NaПарижі директор департаменту економіки і інвестицій міської ради Максим Мартьянов, від початку повномасштабного вторгнення у Вінницькій МТГ створено більше 3 тисяч нових робочих місць, зокрема 321 релокованим підприємством – 1584 (станом на 01.08.2023).

Наприклад, логістичний центр Roshen. З початку повномасштабного вторгнення на новому підприємстві працевлаштовано понад 100 людей, але там планують розширювати штат до 400 працівників.

«Логістичний центр Аврора за період війни працевлаштував понад 500 працівників. Розширення потужностей компанії Green Cool вимагає залучення додатково близько 48 робітників. Нещодавно відновив роботу «Вінницяпобутхім». На першому етапі там взяли на роботу 100 співробітників, але до кінця року потребуватимуть ще 200», - пояснює запит бізнесу М. Мартьянов.

Нестачу робочих рук відчувають не лише підприємства, які розширюють потужності. З дефіцитом стикаються навіть при сталому процесі. Приміром, шукає працівників «Концерн «Хлібпром», ПрАТ «Володарка» потребує 60 працівниць, фабрика Roshen – 70, компанія «Аргон» (гіпермаркет «Грош») – 91.

Загалом, місцеві підприємства великого та середнього бізнесу намагаються заповнити штати близько 400 працівниками. Якщо додати малий бізнес, то на ринку праці міста існує «прогалина» у понад 500 вакансій.

«Може й більше. Зараз складно підрахувати, адже частина інформації у зв’язку з воєнним станом не висвітлюється», - додає пан Максим.

Існує декілька об’єктивних причин виникнення проблеми. Перша – багато чоловіків, які на підприємствах вони працювали більше року, захищають Україну зі зброєю у руках, триває мобілізація, тому і надалі людей призивають.

Друга – зарплатня. Вакантні посади на підприємства часто виставляють на сайтах robota.ua і work.ua, на яких роботодавці пишуть вимоги, вказують контакти і пошту, куди можна надіслати резюме. За результатами співбесіди роботодавець розповідає про вимоги та рівень заробітної плати кандидату на вакантну посаду. У середньому потенційні робітники можуть розраховувати на 15 тисяч у місяць, окремих великих підприємствах - більше 20-и.

Третя – нестача кваліфікованих кадрів по тим професіям, на які є попит.

Саме місцевий бізнес є надійним тилом, який не лише сплачує податки, а й надає допомогу різним підрозділам – збирає на автівки та дрони для військових. Тому важливо, аби він працював. Як? Можливо місцевій владі та роботодавцям варто замислитися про жінок до традиційно чоловічих професій. Наприклад, карщиками. Працювати за підйомником можуть і представниці прекрасної статі, адже чудово справляються з кермом автівок.

Можливо, ще один варіант – залучення пенсіонерів віком 60+, яким здоров’я дозволяє, є бажання не сидіти вдома та займатися не лише дачею, а розмір пенсії обмежує запити. Втім, у кожному випадку саме роботодавці мають визначати де і як шукати працівників і забезпечувати виробничі процеси кадрами.