Деякі «візочники» жмеринського «Центру надання соцпослуг» більше року не були на свіжому повітрі

Новини Вінниці / Деякі «візочники» жмеринського «Центру надання соцпослуг» більше року не були на свіжому повітрі

Як живуть підопічні жмеринського «Центру надання соцпослуг» 10 серпня перевіряли представники омбудсмена. Загалом утримання людей, серед який багато інвалідів, відповідає нормам, але окремі недоліки існують. Зокрема деякі «колясочники» більше року бачили світ лише через вікно другого поверху, а візок з ними складно спустити сходами…

Як живуть підопічні жмеринського «Центру надання соцпослуг» 10 серпня перевіряли представники омбудсмена. Загалом утримання людей, серед який багато інвалідів, відповідає нормам, але окремі недоліки існують. Зокрема деякі «візочники» більше року бачили світ лише через вікно другого поверху, а візок з ними складно спустити сходами…    

Представник Уповноваженого ВР з прав людини в центральних областях Валерій Ольховий у Facebook розповів про висновки візиту до відділення стаціонарного перебування комунального закладу Жмеринської міської ради «Центр надання соціальних послуг».

«Громадяни перебувають у відділенні на повному державному утриманні, одержують соціальну послугу стаціонарного догляду та відповідно до встановлених норм забезпечуються житлом, одягом, м’яким і твердим інвентарем, харчуванням, цілодобовим медичним обслуговуванням, комунально–побутовим обслуговуванням.

У стаціонарному відділенні, розрахованому на 40 осіб, проживають 38 підопічних, з них 10 осіб з інвалідністю, 13 лежачих важкохворих підопічних, діяльність відділення забезпечують 16 осіб персоналу, серед яких одна медична сестра, вісім молодших медичних сестер», - зазначив представник омбудсмена.

Відділення розташоване на другому та частково на першому поверхах орендованого двоповерхового приміщення. На першому поверсі будівлі знаходяться складські приміщення та харчоблок, на другому поверсі - кімнати для підопічних, їдальня, санітарні кімнати, ізолятор, та медкабінет.

«Підопічні проживають у кімнатах по 2-4 особи, які облаштовані меблями, в усіх кімнатах встановлені умивальники, кімнати світлі, затишні, в них підтримується належний санітарний стан. Територія закладу огороджена, є квіткові клумби, фруктові дерева, доріжки для прогулянок рівні, встановлено лавки для відпочинку, літні альтанки. Підопічні доглянуті, забезпечені постільною білизною, одягом, організовано чотирьохразове харчування, скарг на умови проживання, харчування, неналежне ставлення з боку персоналу під час конфіденційного спілкування не висловлювали», - вказав В.Ольховий.

Разом з тим він відзначив, що людям не забезпечено право на достатній життєвий рівень.

«Через розміщення житлових кімнат на другому поверсі закладу, на який ведуть дві секції сходів, підопічні, які користуються кріслами колісними, не мають можливості бувати на свіжому повітрі, зі спілкування з ними монітори встановили, що деякі з них рік і більше не були на вулиці. Персонал закладу, більшість з яких жінки, змушені періодично на руках виносити підопічних – «колясочників» та лежачих хворих на прогулянку. Нагальною є проблема забезпечення закладу водою», - зауважив перевіряючий.

Звісно у моніторів є своя думка. За результатами візиту вони готують звіт та акти реагування. Втім редакція NaПарижі вважає, що такими закладами має опікуватися не лише певна група посадовців, обмежених у засобах, а й, приміром, деякі з місцевих депутатів-підприємців.

У даному випадку можна відносно дешево вирішити проблему зі свіжим повітрям. Варто встановити металеві конструкції на сходах, що облегшить транспортування людей на візках. Їх можна зробити навіть так, щоб знімати без потреби. За наявності «колії» хоча б двічі на тиждень підопічних вивозили б на вулицю.