Депутат Вінницької облради Ігор Хміль розповів про інцидент на кордоні, залучення митниками службових собак та «різні» протоколи

Новини Вінниці / Депутат Вінницької облради Ігор Хміль розповів про інцидент на кордоні, залучення митниками службових собак та «різні» протоколи

Депутат Вінницької обласної ради Ігор Хміль активно допомагає ЗСУ – як до так і після 24 лютого. А 5 вересня при перетині кордону в керованій ним машині знайшли «згорток фольги з речовиною рослинного походження та 100 набоїв калібру 5,56 мм». Такою була офіційна інформація від Могилів-Подільського прикордонного загону, а ще до її появи, буквально через кілька годин після оформлення документів, деякі ЗМІ опублікували розлогі матеріали про «наркотики» та набої. Як і чому вони там опинились?.. В ексклюзивному інтерв’ю NaПарижі Ігор Хміль розповів про деякі деталі, які опинились «за кадром».

- Пане Ігорю, розкажіть, що протизаконного везли?

- У відсіку двері біля пасажирського сидіння знайшли згорток, в якому була речовина об’ємом як дві сірникові головки. Я наполягав, аби її зважили, однак виявилось, що на митниці немає приладу для зважування ваги менше 1 граму. А у згортку менше було… Тому мені відмовили.

- Як цей згорток у фользі опинився в автівці?

- У мене немає відповіді на це питання. «Тойота Ленд Крузер» — це робочий автомобіль. На ньому я їжджу у справах, на передову — на схід та південь. На пасажирському сидінні лише за літо перебували десятки людей, і більшість з них я не знаю особисто. За різних обставин підвозив незнайомців. І, чесно зізнаюсь, на жаль, не перевіряв вміст усіх «шухляд». Цей згорток тоді я побачив вперше. 

- На фото з офіційних джерел є службові собаки. Зазвичай, їх залучають до пошуку наркотиків. Собакам давали команду обшукати машину?

- Ні. Їх привели пізніше. Все те, що викликало такий резонанс не було сховано. Його виявили у відкритих відсіках в салоні. А потім митник привів службового собаку, щоб той обнюхав згорток, пігулки — все те, що викликало підозри. Пес не відреагував. Тоді взяли іншого собаку. Аналогічно. Нічого не знайшов. Згорток не зацікавив. Я навіть пожартував, що «давайте усіх собак разом покличемо»…  

 

- Протоколи митників і прикордонників після огляду відрізняються. Чим?

- Митники написали, що згорток фольги був у корочці з пігулками, а прикордонники вказали, що окремо. Він і був окремо у дверцятах з боку пасажирського сидіння.

- Набої, які знайшли, бойові?

- Мисливські. З 2014-го я займаюсь волонтерством. Спочатку їздив на Донбас, тепер – туди, де відбуваються бойові дії. Іноді доводилось їздити з рушницею, бо в окремих місцях без зброї небезпечно. Волонтери розуміють про що я кажу, і в яких ситуаціях іноді опиняєшся. Проте це мене не виправдовує. Я забув про те, що набої залишись в автівці. Там було п’ять пачок по 20 набоїв.

- Що за пігулки у Вас знайшли?

- БАДи (біологічно активні добавки) мої. Я приймаю регулярно для підтримки стану здоров’я. На стікерах назва не вказана, лише на упаковці. Зберігаю упаковки вдома.

Зазвичай, я розрізаю стікери по одній пігулці, адже так зручніше у дорозі. Чомусь вони викликали жвавий інтерес у журналістів, які почали «звинувачувати» мене. Хоча б поцікавились…

Повторюсь, це не медичні препарати. Але так сталось, що ввечері складався протокол, а на ранок після оформлення на кордоні фото моєї автівки та всього, що знайшли, опинилось у певних людей, які свої матеріали про мене навіть «на рекламу» у Facebook поставили.

- Ви вважаєте, що мав місце «злив» інформації окремими службовими особами?

- Ви бачите інші варіанти? Я переконаний у «зливі» протоколу Держмитслужби.

- Якщо це припустити, то можливо, було замовлення на Вас, або певний інтерес у дискредитації, що пов’язано з суспільно-політичною діяльністю?

- Знаєте, ми, мабуть, звикли до того, що всі депутати за будь-яких обставин кажуть про політичне замовлення. Я би так не казав. Хочу дочекатись висновків слідства (кримінальне провадження порушено за ч.2 ст. 305 КК України). Хоча дуже схоже на те.

- Чи можна зараз казати про порушення таємниці слідства через оприлюднення протоколу Держмитслужби?

- Я не хочу нікого звинувачувати, але в мене є сумніви до сумлінності окремих службових осіб при огляді та складанні протоколу. Мені копію цього протоколу не дали. А в «блогерів» вона з’явилась доволі оперативно, що є порушенням букви закону.

До речі, я двічі обирався депутатом обласної ради. До обранців завжди прискіплива увага суспільства. Звісно, до деяких депутатів є питання щодо порядності. І це об’єктивно. Саме тому, ще при першому обранні, я запропонував наприкінці виборчої кампанії проходити «випробування» поліграфом у присутності журналістів. Двічі проходив сам і запрошував опонентів, які обливали брудом, зводили на мене наклепи. Але ніхто з них жодного разу не насмілився відповідати про свої справи чесно і правдиво на детекторі брехні і звітувати таким чином перед виборцями.   

Олег Верлан

16 вересня, 2022