Депутати міськради мають погодити створення КП «Музей Вінниці» з 16 працівниками

Новини Вінниці / Депутати міськради мають погодити створення КП «Музей Вінниці» з 16 працівниками

На найближчій сесії Вінницької міськради депутати можуть погодити створення у місті нового комунального закладу, про який розмови ведуться останні 4-5 років. Наразі департаментом культури підготовлено проєкт рішення «Про створення КЗ «Музей Вінниці» та затвердження його статуту».

Згідно з документом, опублікованим на сайті міськради, заклад розташується у колишній садибі Боруха Львовича, відомого на початку ХХ сторіччя підприємця та мецената, по вулиці Симона Петлюри, 15-А. Саме там нині знаходиться КП «Центр історії Вінниці», який працює з березня 2017-го, а серед іншого ставив за мету відкриття музею.  

Будинок Львовича є пам’яткою архітектури ХІХ століття. На його подвір’ї встановлено скульптурну композицію Симону Петлюрі.

За проєктом рішення, мета діяльності музею – дослідження та популяризація історичного спадку, культурного ландшафту та соціально-економічного розвитку міста Вінниці та міської територіальної громади в минулому та сьогоденні, а також збереження, наукове дослідження, популяризація та експонування меморіальних, історичних, мистецьких і культурних пам’яток.

Перед музеєм стоять завдання увиразнити образ Вінниці, виховувати культуру вінничанина та вивчати Вінницю в історії та культурі України. Ключовим напрямком діяльності називається едукаційна (культурно-освітня, навчально-виховна, комунікаційна, популяризаторська) діяльність.

У музеї передбачать 16 посад. Це трохи більше, ніж є у «Центрі історії Вінниці», який, ймовірно, функціонуватиме паралельно.

Зазначимо, у більшості міст України, окрім державних, є комунальні музеї, акцентовані саме на історію та здобутки певної громади. Історія Вінниці налічує понад шість віків, тому логічним є створення закладу, який би досліджував доволі потужний культурний шар минулого.  

Олег Верлан

15 листопада, 2021