Депутати визначились зі штрафами за продаж ліків дітям: Рада ухвалила закон

Новини Вінниці / Депутати визначились зі штрафами за продаж ліків дітям: Рада ухвалила закон

Парламент схвалив у другому читанні та у цілому законопроєкт про встановлення відповідальності за продаж лікарських засобів малолітнім. Законопроєкт №5123-1 на засіданні у середу, 17 листопада, підтримали 315 парламентаріїв.

Наразі встановлено відповідальність за продаж (у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом) та доставку лікарських засобів малолітнім особам, які не досягли 14 років.

Продаж такої категорії покупців ліків, а також їхня доставка кінцевому споживачеві-малолітній особі оподатковуватиметься штрафом від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6,8 тис. – 13,6 тис. гривень).

При повторному правопорушенні протягом року штраф буде збільшено від 13,6 тисячі до 23,8 тисячі гривень.

Автори вважають, що законопроєкт має зменшити доступ дітей до лікарських препаратів, які вони можуть використовувати як наркотичні засоби або для суїциду.

Нагадаємо, Рада ухвалила закон про заборону продажу ліків дітям 15 липня. Пізніше закон підписав президент, а голова комітету ВР із питань здоров'я нації Михайло Радуцький тоді сказав, що штрафи готуються затвердити.

Олеся Рудницька

17 листопада, 2021