Детективне розслідування таємниць ставки Гітлера «Вервольф» під Вінницею. Які загадки ще не розкриті? (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Детективне розслідування таємниць ставки Гітлера «Вервольф» під Вінницею. Які загадки ще не розкриті? (ВІДЕО)

Минуло вже 75-років з моменту закінчення Другої світової війни й перемоги над фашизмом. Однак, відома ставка Гітлера «Вервольф», — що в перекладі з німецької означає «перевертень» або як заявляють в відесюжеті «Факти» - "озброєний вовк" продовжує ховати таємниці. То що ж саме ховається в її підземеллях?

Минуло вже 75 років з моменту закінчення Другої світової війни й перемоги над нацизмом. Однак, розташована біля Вінниці ставка Гітлера «Вервольф», що в перекладі з німецької означає «перевертень» або як заявляють в відесюжеті «Факти» ICTV - «озброєний вовк», продовжує ховати таємниці. То що ж саме ховається в її підземеллях?

В сюжеті зазначають, що на цьомуц місці до 1941 року планувалася ставка Сталіна. Але нібито то були лише плани... Відомо, що будівництво «Вовчого лігва», як називали його місцеві партизани, почалося на початку війни, коли Вінницька область була вже окупована гітлерівцями. Ставка фюрера мала бути комфортною. Роботи велися прискореними темпами, а цілі й призначення будівництва ретельно втаємничувалися. Нацисти навмисне розпускали чутки, що будують будинки відпочинку для німецьких солдатів та офіцерів, які воюють на Східному фронті. Навіть вивіску вигадали: «Санаторій».

У центральній зоні ставки розміщувалось кілька будівель. Це будинок Гітлера з бомбосховищем, будинок Мартіна Бормана, загальний бункер, будинки служби безпеки, генералів, керівників збройних сил, персональних ад’ютантів, секретарок, преси, слуг; лазня і перукарня, вузол зв’язку, готель, казино і басейн.

Ставка мала телефонний зв’язок із Берліном, Вінницею, ставкою Герінга, аеродромом у Калинівці тощо. Між Берліном і Вінницею встановили пряме щоденне залізничне і повітряне сполучення.

Однак, що ж насправді є всередині зруйнованих підземних бункерів ставки Гітлера? Версій чимало - від зниклої бурштинової кімнати, яку не встигли вивезти нацисти, до бактеріологічної зброї та секретних розробок. Ще одна версія, - що там знаходиться радіоактивна вода.

Детальніше дивіться у історичному детективі від «Факти тижня».

Ірина Заіковата

15 травня, 2020