Для кого силовики організували 1 лютого «судний день» з обшуками та звільненнями

Новини Вінниці / Для кого силовики організували 1 лютого «судний день» з обшуками та звільненнями

Ранок в Україні сьогодні, 1 лютого, почався з масових обшуків. Силовики завітали до олігарха Ігоря Коломойського, ексглави МВС Арсена Авакова та депутата від забороненої партії ОПЗЖ Вадима Столара, а також низку держструктур.

Керівнику підрозділу Міноборони повідомили про підозру у заволодінні коштами в особливо великих розмірах та службовому підробленні. За даними правоохоронців, заступник "Промоборонекспорту" Володимир Терещенко уклав фіктивний договір з іноземною компанією про проведення огляду, оцінки та технічного стану раніше відремонтованих чотирьох двигунів та двох головних редукторів до авіаційної техніки.

ДБР повідомило про підозру нещодавно звільненому заступнику міністра оборони Шаповалову. За повідомленням ДБР, він лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, а також закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб ЗСУ низької якості на загальну суму понад 1 млрд гривень.

Далі. За словами радниці з комунікацій ДБР Тетяни Сап'ян підозру екс-главі Міненерговугілля Ігорю Насалику відомство оголосило спільно з Офісом генпрокуратури.

Кабмін звільнив з посади в. о. голови Державної митної служби Вячеслава Демченка.

Крім того, було звільнено:

  • Юрія Сотника з посади першого заступника голови Державного агентства лісових ресурсів України.
  • Олександра Щуцького з посади першого заступника голови Державної митної служби України.
  • Андрія Лордкіпанідзе з посади заступника голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Також уряд порушив дисциплінарне провадження стосовно заступника голови Державної митної служби України Руслана Черкаського. На час дисциплінарного провадження його відсторонено від займаної посади.

Очільник СБУ Василь Малюк пояснив масові обшуки «глобальним ударом по внутрішньому ворогу». За словами глави відомства, мова йде про відпрацювання осіб, котрі своїми діями шкодять безпеці держави у різних сферах: зрадників України і агентів російських спецслужб; представників організованої злочинності; посадовців, чиновників і корупціонерів, котрі підривають економіку країни і стабільне функціонування оборонно-промислового комплексу тощо.

Тож цього дня в рамках відкритих проваджень у різних регіонах України відбуваються десятки обшуків і вручення підозр фігурантам справ.

Проте одночасно стільки слідчих дій після того, як американці захотіли перевірити, як витрачаються їхні кошти, викликають запитання…

«Зовсім нещодавно на Банковій відбулася нарада, де обговорювали ситуацію в Україні. І результати її вельми цікаві. Було вирішено зняти напруженність в суспільстві, тому влаштували такий собі «судний день». Підняли всі кримінальні справи та вирішили дати їм друге життя. Чому б це не зробити 1 лютого? Гарна цифра, як раз починається місяць. Тому одночасно відбулося дуже багато обшуків по різним кримінальним справам. Які будуть результати далі? Подивимось. Якщо був день обшуків, то буде ще й день посадок?», - зауважив нардеп Олексій Гончаренко.

З деяких подій вже кепкують. Кажуть маєток Коломойського довше шукати ніж обшукували…

«Можна навіть звільняти всяких упирів, які за пів року тихенько відновляться через суд, і отримають мільйонні компенсації. Можна робити все, що заманеться. Адже громадянам подобаються симулякри. А ви просто поверніть електронне декларування для чиновників та депутатів. Щоб вони не ховали свої незаконні статки. Ось тоді й повіримо, що точиться запекла боротьба з «внутрішнім ворогом», - написав у соцмережі мер Дніпра Борис Філатов.