Для вінничан доставку кубометра газу збільшили на 10 копійок

Новини Вінниці / Для вінничан доставку кубометра газу збільшили на 10 копійок

В Україні з 1 січня 2022 року збільшяться тарифи на доставку газу. Найбільше доведеться платити мешканцям Чернівців (2,568 грн за кожен куб). Також серед «дорогих» міст опинилися Миколаїв та Харків. Відповідне рішення ухвалено 23 грудня.

Абсолютна більшість облгазів просила в рази підвищити їхні тарифи на доставку газу. Наприклад, «Вінницягаз» звернулася до профільної комісії з проханням замість 2,016 за кожен кубометр брати з українців 4,41 грн. За їхніми розрахунками, саме така ціна забезпечила б підвищення зарплат для підприємства, розрахунки за технологічний газ, ремонтні роботи тощо. Чиновники прохання компанії розглянули, але вирішили підвищити тариф лише до 2,112 грн.

Нові ціни на доставку блакитного палива опублікувала у своєму проєкті Нацкомісія з комунальних послуг та енергетики. Тож для порівняння - для «Чернівцігазу» доставка може подорожчати з 2,136 до 2,568 грн за куб. Для компаній «Миколаївгаз» та «Харківгаз» з 2,148 до 2,388 грн.

Нагадаємо, як рахується розмір абонплати (плата за доставку) та за що її сплачуємо? Абонплата – фіксована сума, яку платимо щомісяця. Її розмір залежить лише від двох показників: усереднене споживання газу та тариф. Споживання газу враховують за "газовий рік" (з жовтня до жовтня). Весь обсяг ділять на 12 місяців. Отримана цифра множиться на тариф облгазу – стільки потрібно платити щомісяця.

Макс Мельник

24 грудня, 2021