Дні вина у Вінниці: для популяризації українського виноробства започаткувати Vinnytsia Wine Days

Новини Вінниці / Дні вина у Вінниці: для популяризації українського виноробства започаткувати Vinnytsia Wine Days

Vinnytsia Wine Days стане новою подією в календарі заходів, присвячених винній культурі та туризму в Україні. Вона буде націлена на професіоналів та поціновувачів виноробства і має на меті популяризувати бренд «українське вино» та Поділля як винну туристичну дестинацію.

Про це оголосили 10 березня під час засідання Туристичної ради при вінницькому міському голові. Ініціаторами події, яку планують зробити щорічною, стали ГС «Асоціація садівників, виноградарів та виноробів України», Одеський національний технологічний університет та ГО «Союз виноградарів та виноробів Вінниччини». Почесним президентом події зголосився виступити винороб Володимир Гігінеішвілі.

Для проведення наприкінці травня Vinnytsia Wine Days планують залучити локації в історичному кварталі біля Садків, де свого часу був розташований демонстраційний сад і виноградник першого директора вінницького реального училища Ярослава Нємеца, видатного помолога і винороба. Понад те – в рамках Vinnytsia Wine Days проведуть один з двох авторитетних національних дегустаційних конкурсів – Odesa Wine&Spirit Awards.

Про мету, яку організатори події ставлять перед собою, розповів Ярослав Юшков, продюсер проєкту Vinnytsia Wine Days. За його словами, організатори прагнуть створити майданчик обміну досвідом та комунікації між професіоналами галузі виноробства, гостинності й туризму, популяризувати бренд «українське вино», розвивати культуру споживання напоїв серед вінничан, а також просувати Поділля як перспективний регіон для виноробства та еногастрономічного туризму.

Заступник міського голови Андрій Очеретний зазначив, що Vinnytsia Wine Days є надзвичайно перспективним заходом з точки зору популяризації міста і регіону як винної дестинації, тож у Вінницькій міській раді готові підтримати його проведення.

«Хоча версія про походження назви міста від «вина» малоймовірна, але багато людей в Україні та за її межами з першого разу асоціюють нас з цим напоєм – і нам дійсно є що запропонувати тут. Ми бачили захопливі реакції на вінницьке вино в Діжоні (столиці Бургундії) позаторік, і так само спостерігаємо пожвавлення інтересу до українських вин у різних куточках світу. В певному сенсі нам варто підтягнути власний «винний» патріотизм і підтримувати вітчизняних виробників, котрі пропагують цілу філософію і культуру споживання», – сказав Андрій Очеретний.

Формат Vinnytsia Wine Days передусім буде орієнтований на професіоналів – виноградарів, виноробів України та інших країн (Грузія, Молдова, тощо), представників готельно-ресторанного бізнесу і гравців туристичної сфери. Також захід буде корисний для сомельє та медіа, студентам і викладачам профільних спеціальностей, вінничанам, які цікавляться винною культурою, і туристам з сусідніх областей.

«Vinnytsia Wine Days – це освітній, туристичний, професійний, еногастрономічний захід, який буде тривати чотири дні і складатиметься з декількох напрямків: міжнародної виставки з дегустацією вина, двох наукових конференцій для фахівців, а також презентацій, екскурсій і гастротурів», – розповів Ярослав Юшков.

Деталі організатори планують оголосити вже зовсім скоро, за новинами проєкту можна стежити на сторінках Vinnytsia Wine Days у Facebook та Instagram.

«Ми готові підтвердити, що Вінниця є прекрасним майданчиком для професійних заходів з широкою географією охоплення учасників та відвідувачів. І також відкрити для вінничан усе багатство виноробної справи України та інших виноробних країн», – додав Андрій Очеретний.

Крім цього питання, на засіданні Туристичної ради обговорили план заходів з розвитку туризму на 2023 рік, а також розглянули застосування досвіду цифровізації туризму та оцифрування туристичних ресурсів в Україні.

Олеся Рудницька

13 березня, 2023