До травня у Генштабі визначаться з одним з двох можливих сценаріїв «великого наступу»

Новини Вінниці / До травня у Генштабі визначаться з одним з двох можливих сценаріїв «великого наступу»

У США не приховують підготовку ЗСУ до «великого наступу». Ба більше його очікують ближче до травня. Розгортатися він може за двома сценаріями. Для цього Києву перенаправляють сотні західних танків і бронемашин, величезну кількість боєприпасів і 155-мм снарядів, а також техніку, здатну наводити мости й дозволяти військам переходити через річки.

Як пише видання Politico, посилаючись на різні джерела, партнери впевнені, що така допомога, зокрема навчання солдатів, сприятиме успіху ЗСУ на полі бою.

Швидко готують до контрнаступу

Американські військові терміново перекидають техніку та швидкими темпами тренують українські сили напередодні великого контрнаступу. Міністр оборони США Ллойд Остін заявив про невідкладність таких дій після віртуальної зустрічі у форматі «Рамштайн» багатонаціональної Контактної групи з оборони України, заявивши, що «Київ не повинен гаяти часу».

«Ми повинні виконати обіцяні зобов'язання швидко і в повному обсязі. Це включає доставку нашої бронетехніки на поле бою і забезпечення того, щоб українські солдати якнайшвидше отримували навчання, запчастини й технічне обслуговування, які їм необхідні для використання цих нових систем», – пояснив глава Пентагону.

Аналітики наголошують, що з наближенням весни офіційні особи США дедалі більше стурбовані скороченням запасів боєприпасів, засобів ППО та досвідчених солдатів в Україні.

За словами Ллойда Остіна, Бахмут має «скоріше символічну, ніж стратегічну та оперативну цінність». За зачиненими дверима офіційні особи США наполягають на тому, щоб Київ заощаджував артилерійські снаряди та вів більш прицільний вогонь. Це викликає особливе занепокоєння у Бахмуті, де обидві сторони швидко витрачають боєприпаси.

«Москва і Київ продовжують кидати війська в бій за південно-східне місто (Бахмут. – Ред.), яке Вашингтон не вважає стратегічно важливим. Але Пентагон каже, що незалежно від стратегії Києва на полі бою США хочуть, щоб українські солдати мали зброю, необхідну їм для продовження бойових дій», – йдеться у матеріалі.

У той же час у Росії почалась чергова «хвиля» мобілізації. Повідомляється, що повістки роздають у 35 регіонах країни-агресора.

Можливі сценарії контрнаступу ЗСУ

За словами офіційних осіб США, Київ ще не визначився зі стратегією, але він, по суті, має два варіанти контрнаступу: просунутися на південь через Херсон до Криму або рухатися на схід зі своєї північної позиції, а потім на південь, відрізаючи російський сухопутний міст.

За словами джерел Politico, перший варіант нереалістичний, оскільки Росія зміцнила оборону на правому березі Дніпра, а Україна не має особового складу для успішної десантної операції проти такого роду сил ворога. Експерти вважають, що другий варіант вірогідніший.

«На додаток до відправки зброї та навчання високопоставлені американські генерали цього місяця приймали українських військових у Вісбадені (Німеччина), для серії кабінетних навчань, щоб допомогти Києву відпрацювати наступний етап війни", – йдеться у матеріалі.

Водночас його автори нагадали, що президент США Джо Байден минулого місяця виключив відправку Україні винищувачів F-16, а американські високопосадовці неодноразово заявляли, що сьогодні ці літаки не плануються, але вони працюють над іншими способами посилити українські військово-повітряні сили. Зокрема намагаються встановити сучасні ракети класу «повітря-повітря» середньої дальності на радянські МіГ-29 та оцінюють навички українських пілотів.

Публічно високопосадовці заявляють, що від Києва залежить, коли і де розпочати новий наступ, залишатися в Бахмуті чи передислокувати свої сили. Проте всі вони зазначають, що українці ведуть цю боротьбу, і лише їм вирішувати, що важливо, а що ні.

«Ми ж створюємо бойову міць настільки, що, на нашу думку, це дасть їм можливість змінити динаміку на полі бою, у будь-який момент просування вперед, яким би він не був», – підсумував міністр оборони США Ллойд Остін.

Олег Верлан

16 березня, 2023